7 saker du inte bör prata om på jobbet
Vissa ämnen kan sabba både relationen med kollegorna och sätta krokben för din karriär. Här är sju saker det är bättre att prata med dina nära och kära om:
1. Hur mycket du hatade ditt förra jobb
Även om du haft tråkiga upplevelser på ditt förra jobb bör du kunna prata om arbetsplatsen på ett respektfullt sätt. Om du klagar för mycket är risken att du upplevs som omogen och skyller ifrån dig istället för att ta ansvar för dina egna handlingar. Fokusera istället på vad du har lärt dig av dina erfarenheter.
2. Dina politiska åsikter
Politik är minerad mark och många har svårt att förstå andas politiska argument. Det kan därför skapa märkliga och onödiga spänningar mellan dig och dina kollegor. Så om det inte är någon som redovisar helt galna åsikter kan det vara bättre att undvika ämnet.
3. Dina karriärsplaner
Det kanske säger sig själv att du inte bör prata vitt och brett om andra jobb du sökt. Men även framtida karriärsplaner kan vara bra att hålla för sig själv, även om du inte har för avsikt att göra slag i saken just nu. Annars är risken att du sätter igång en våg av avundsjuka, skvaller och misstroende – och i värsta fall, sabotage. Har du mål inom företaget kan det dock vara klokt att dela dem med din chef, för att få hjälp och stöd att kunna arbeta dig uppåt.
4. Medicinska besvär
Många blir besvärade av att höra för personliga detaljer om människor man inte anser sig stå särskilt nära. Så, nej, dina kollegor vill nog inte veta hur det går med din oroliga mage eller ditt konstiga kli.
5. Privata detaljer om dina relationer
Självklart kan du prata om vardagliga familjehändelser, men att dela privata bekymmer kan göra dina kollegor obekväma.
6. Klagomål på andra kollegor eller chefen
Visst känns det mest naturligt att prata med någon annan som också vet att Berit i receptionen kan vara en riktig surtant eller att chefen gjort si eller så. Men skvaller sprids snabbt och du vill inte framstå som den som snackar skit om andra – eller riskera att dina åsikter når din chef eller kollega. Är det något som inte känns bra är det bättre att ta upp det öga mot öga.
7. Kritik mot företagets strategi
Även om de flesta anställda har både en och två åsikter om hur företaget sköts och vad som skulle kunna göras bättre, undvik att vara allt för ärlig om det med dina kollegor. En dag kanske du får en högre tjänst som innehär att det ingår i dina arbetsuppgifter att framhäva företagets fördelar och strategi, och det kommer inte att kännas särskilt trovärdigt om du tidigare har pratat skit om just det.
Utnyttja istället din framåtanda och dina idéer genom att lägga fram förslag på förbättrande åtgärder till din chef. Kommer du med konstruktiva förslag som driver företaget och de anställdas välmående framåt kommer det att höja din status hos chefen och öka möjligheterna för dig till en bättre tjänst eller högre lön.