Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

7 tips för att komma igång med löpningen

01 okt, 2016
AvNadja Jönsson
Feminas bokredaktör Kenneth Gysing älskar inte bara att läsa – han är en hängiven löpare också. Nu har han gett ut inspirationsboken Spring dig fri! Och vi har fått låna de bästa tipsen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1. Pusha varandra

Många springer ensamma, de har längtat hela dagen efter lite egen tid, att bara få vara sig själv, drömma sig bort och själv bestämma över tempo och distans. Samtidigt kan det vara en jättekick att ge sig ut med en kompis, lufta tankar och idéer, prata igenom problem. Och så kan man pusha varandra att springa lite hårdare om man satsar på att göra bra ifrån sig i någon kommande tävling.

2. Bjud in barnen

Om man har barn kan det vara fint att ge sig ut på en löptur tillsammans. Men tänk då på att de lägger in högsta växeln direkt för att sedan krokna ganska snabbt. Lär ditt barn att värma upp med tio minuters växlande gång och löpning, och bygg sedan på passet därifrån. Håll det lättsamt och roligt så ökar chanserna att ditt barn vill hänga med på en runda igen. Är du själv nybörjare, så är växelvis gång och löpning också ett bra sätt att börja springa på.

3. Blås på

När du springer i motvind ska du göra dig så liten som möjligt. Håll armarna nära kroppen, så tar de mindre vind. Klä dig rätt, bär tajta, kroppsnära kläder. Ta också kortare löpsteg än du brukar, och luta dig lätt framåt.

Annons

Läs även: Färgen du väljer på träningskläderna avslöjar din personlighet

4. När springer jag för fort?

Det är naturligtvis individuellt, och beror på sammanhanget. Men generellt brukar taltestet vara en bra indikator.

Är du ute på ett normalpass ska du kunna springa och samtidigt prata utan problem. Om du flåsar och pratar stötvis går det för fort.

5. Syndigt skönt

”Vill man vara lite ekivok så skulle man kunna jämföra löpningen med en älskare eller älskarinna: krävande ibland, men aldrig omöjlig och alltid tillgänglig.”

6. Var rädd om dig

Ett bra sätt att hålla sig skadefri som löpare är att variera sin träning. Många lägger in ett cykelpass en gång i veckan. Cykling bygger upp styrkan i benen och håller konditionen vid liv. Ett simpass då och då är bra rehabilitering. Du slipper tryckverkan på lederna, det tränar överkroppen men ger också bra kondition. Omväxling kan dessutom vara bra för motivationen.

Annons

Läs även: 10 träningsövningar du kan utföra utan redskap

7. Toppa loppet!

● 10–14 dagar före ett lopp trappar jag ner på träningen, lite olika mycket beroende på hur långt loppet är. I stället för längre distanser lägger jag in korta, snabbare träningspass, gärna intervaller. Men de ska inte vara särskilt hårda utan mest ge lite fartkänsla i benen. Kraften ska ju sparas till tävlingen.

● Dagen före ett lopp funderar jag alltid på vad jag ska springa i. På tävlings-dagen ska allt vara klart och framlagt. Och vädermässigt anpassat! Jag springer aldrig i mer kläder än jag behöver. Hellre huttra lite i början av ett lopp än att bli för varm under, och tvingas släpa på en massa onödiga plagg.

● Ladda med pasta kvällen innan. Mindre av protein och fett är regeln, och mer av kolhydrater.

● Ät aldrig frukost senare än tre timmar före start. Magen måste få en chans att smälta maten. En tallrik gröt med frukt eller bär och honung springer man bra på. Och ibland grönt te – det innehåller antioxidanten catechin, som motverkar skador på musklerna.

● Rödbetsjuice! Forskning vid Karolinska institutet har visat att rödbetsjuice förbättrar syreupptagningsförmågan. Två deciliter om dagen, en vecka innan, och du kommer att springa som en antilop (man måste förstås tro på det också, med den där tron som kan försätta berg!).

Annons