8 hot mot ett lyckligt äktenskap

01 okt, 2015
AvFemina
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1. Tron på att ärlighet alltid varar längst.

Att vara uppriktig med hur man känner brukar vara den bästa linjen när man har ett av de där allvarliga samtalen med sin partner. Men att kommunicera sina känslor på ett aggressivt eller sarkastiskt sätt är inte något bra väg att gå.

– När man förutsätter att man kan säga precis det man känner, helt utan hämningar, kan man utan att vara medveten om det skada förhållandet, ibland så mycket att det inte går att reparera, säger äktenskapsrådgivaren Bonnie Kennan.

Så när du kommer på dig själv med att vara överdrivet kritisk, försök balansera det med att säga något positivt. Förhållandet fem till ett är nödvändigt för en hälsosam relation menar till exempel forskaren John Gottman. Vilket innebär att det i samspelet med din partner bör gå fem positiva saker på varje negativ.

2. Idén om att en relation förändrar människor.

Karl Pillemer vid Cornell University ägnade fem år åt att intervjua äldre par för en bok. Under den tiden lärde han sig en avgörande sak – att gå in i en relation i tron att du kan förändra din partner är ett stort misstag.

Annons

– Att behandla din partner som ett gör-det-själv-projekt är ett recept för misslyckande, säger han. Ta humor till exempel, vad han eller hon tycker är roligt är viktigt eftersom det inte är något som kommer att förändras – och du kommer att behöva leva med det i många år.

3. Tron på att du kan förändra din familjs syn på din partner.

Om de inte kommer överens innan ni flyttar ihop eller gifter er är det inte troligt att de kommer att göra det sedan heller, menar Bonnie Kennan. Och det är ett stort misstag att tro att ni kan göra något för att förändra förhållandet.

– Det är inte så smart att förvänta sig att ens familj kommer att ändra åsikt – och vissa föräldrar kommer aldrig att tycka att någon är god nog åt deras barn. Ni som par behöver vara trevliga och hövliga mot varandras familjer utan att försöka förändra dem, och det kan bli en stor utmaning.

4. Att strunta i vad din partner sa att han eller hon ville innan ni gifte er.

Om din partner säger sig inte vilja ha barn eller verkligen vilja flytta ifrån stället du bor på, tro på det. Du kommer förmodligen inte att kunna förändra hans eller hennes syn på viktiga frågor sedan ni gift er, menar äktenskaps- och familjeterapeuten Becky Whetstone.

Annons

5. Att inbilla sig att äktenskap är en enkel sak.

Äktenskap handlar om hårt arbete, värdefullt visserligen men fortfarande arbete. Upprepa det för dig själv gång på gång innan du ens funderar på att gifta dig. Få par tar sig tid att ta in det innan de säger ja till varandra men det här är det viktigaste för att det ska bli bra, menar Karl Pillemer.

– Att vara tillsammans ett helt liv kräver förmåga att komma igen, det behövs kraft och disciplin. Det kräver också att man accepterar både förutsägbara stressfaktorer och oväntade svårigheter utan att ge upp. Precis som med många bra saker i livet måste den kortsiktiga vinsten ibland offras för den långsiktiga – som att fortfarande vara förälskad i någon efter ett halvt sekel.

6. Att sätta din partner på en piedestal.

Du går in i äktenskapet och tänker att din partner är väldigt speciell. (Varför skulle du annars vilja gifta dig?) Men idealiserar du honom eller henne för mycket riskerar du att bli besviken när du inser att han eller hon bara är människa, menar Becky Whetstone.

Annons

– Problemet med att idealisera någon är att du förr eller senare kommer att inse att personen inte är ofelbar – och fallet från en piedestal är stort.

7. Att inte sätta gränser för vad man delar med andra.

Om du gärna delar med dig av ditt personliga liv och din partner helst vill hålla sitt privat bådar det inte gott för relationen, menar Bonnie Kennan.

– Om den ena är bekväm med att vända sig till vänner och familj med problem för att få stöd och den andra inte är det, kan det skapa ett mönster där den senare blir nervös och inte riktigt vågar dela med sig. Samtidigt kan den förra känna sig ensam utan sitt nätverk.

Det kan alltså vara bra att förutse de här sakerna och sätta upp regler för hur mycket man delar med sig av till andra.

– Du kommer troligen att behöva röra dig utanför din bekvämlighetszon för att kunna tillmötesgå din partners behov och känslor, förklarar hon.

8. Att sätta för mycket tilltro till idén om att motsatser attraherar varandra.

Du är en introvert person med dragning åt vänster och din syn på en perfekt helg är ett tv-seriemaraton. Din partner står till höger politiskt, är utåtriktad, älskar att resa och försöker göra det mesta av varje weekend. Det kan bli svårt. För även om det är härligt att tro att motsatser dras till varandra och att kärlek övervinner allt är det ett misstag att investera för mycket i det, menar Karl Pillemer.

Annons

– Jag intervjuade par som hade varit gifta i många år och deras viktigaste råd var enkelt: gift dig med någon som är mycket lik dig själv. Äktenskap är svårt för alla, men det är mycket enklare om du är gift med någon som delar dina intressen och har en liknande bakgrund. Små skillnader kan ge krydda åt relationen med när det gäller era grundvärderingar bör de vara nästan identiska.

Källa: The Huffington Post

Missa inte att läsa:
Romantiska böcker alla bör läsa
10 sätt att bota dåligt samvete

Annons