Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

8 vardagsprodukter du bör sluta använda direkt

26 apr, 2017
AvMalin Karlberg
Många av produkterna vi använder dagligen kan göra stor skada på miljön – och ofta även vår egen hälsa. Här är 8 vanliga saker du bör undvika!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1. Kaffekapslar
Espressomaskiner som man lägger kapslar i för att få en snabb kopp kaffe finns numera i vart och vartannat svenskt hem. De må vara praktiska att använda – men varje kopp kaffe lämnar efter sig en liten kapsel som i vissa fall är svår att återvinna – och tusentals av dem hamnar på soptippen varje år. Har du en Nespressobryggare kan du återvinna dina aluminiumkapslar i samtliga återvinningsstationer för metall, så tänk på att inte slänga dem i hushållssoporna!
Läs även: Det avslöjar ditt val av kaffe om din personlighet

2. Tandkräm med plastkorn

Vissa tandkrämer innehåller mikrokorn av plast, som inte är nedbrytbara och som förorenar våra hav. Därför har regeringen föreslagit att förbjuda plast i tandkräm från och med 1 januari 2018. Men det finns ingen anledning att vänta så länge – sluta köpa dem redan idag!

3. Ätpinnar

Engångspinnar från kinakrogen bidrar till skövlingen av skog i Asien, enligt Greenpeace. Tacka nej till pinnarna när du köper takeaway och använd egna, diskbara ätpinnar istället – eller kniv och gaffel.

4. Våtservetter

Våtservetterna är oerhört praktiska, men inte ett dugg miljövänliga. De innehåller kemikalier och plast som vare sig är bra för huden eller miljön – och får absolut inte spolas ner i toaletten. Skippa dem helst helt och hållet, vatten och en mild tvål är betydligt bättre val. Använder du våtservetter till blöjbyten, välj istället torra tvättlappar som du fuktar med vatten – mycket skonsammare för den känsliga babyrumpan.
Läs även: 8 sätt att minimera gifterna i ditt barns liv

Annons

5. Plastpåsar

Det må vara snudd på omöjligt att helt sluta använda plastpåsar, men det är enkelt att dra ner på konsumtionen. Ta med en tygkasse till mataffären, återanvänd gamla påsar och avstå från en shoppingpåse när du handlar smågrejer du lika gärna kan lägga direkt i handväskan.

6. Engångsbatterier

Investera i uppladdningsbara batterier, det blir både billigare och mer miljövänligt i längden. Och släng aldrig engångsbatterier direkt i soporna, de ska tas till återvinningen – men det slipper du ju när du börjat ladda batterierna istället.
Läs även: 8 sätt att rengöra med bakpulver

7. Tepåsar av plast

Dricker du te från tepåsar, så välj en variant där tepåsen är gjord av papper – men köp ännu hellre löste och en tesil. Nyare sorters tepåsar (bilden ovan), som blir alltmer populära, innehåller plast som är svårare för naturen att bryta ner. Dessutom finns det misstankar om att de släpper ut ohälsosamma kemikalier i ditt te.
Läs även: Så gör du glass på grönt te

Annons

8. Engångsrakhyvlar

Rakhyvlar som används någon enstaka gång innan de slängs leder till ett berg av plast på soptippen. Välj helst en elektrisk rakapparat, eller åtminstone en rakhyvel där bara bladet byts ut.

Källor: CNN.com, Greenpeace.org
Bilder: IBL

 

Läs även:

5 små saker som gör skillnad för miljön

Så städar du mer miljövänligt

Shoppa miljövänligt mode – så gör du!

Annons