9 irriterande vanor du stör dig på hos din sambo
För den som bott själv ett längre tag kan det vara en enorm omställning att flytta ihop med någon. Och det spelar ingen roll hur mycket ni tycker om varandra – det KOMMER att vara svårt att få gemensamma rutiner och vanor, att bestämma vems saker som ska stå var och vilka sysslor ni delar upp och vilka ni har delat ansvar för. Det hör liksom till, och kan kanske ses som en nödvändig prövning för relationen.
Här är 9 vanor som leder till irritation:
1. Den tomma toarullen
Det är en av de enklaste reglerna i boken – tar toalettpappret slut så byter man rulle. Och är rullarna slut fyller man på! I värsta fall får du lämna den tomma toarullen på toalocket så att din sambo i alla fall har möjligheten att inse problemet innan det är för sent…
2. Den smutsiga disken
Denna eviga fiende – som alltid kommer igen hur hårt du än diskar. Gillar du verkligen inte att diska kan du se om den går att byta bort mot exempelvis tvätt och sopkastning. Men bestämmer ni er för att dela på det roliga – se till att diska rent. Det är inte roligt att diska första gången, och det blir inte roligare när man måste diska bort SAMMA matrester en gång till för att den andra slarvade!
3. Den uppfällda toalocket
Jupp, det finns där av en anledning – och det är att vi ska SLIPPA se ner i kiss- och bajsbrunnen! Så nej – du är inte artig om du lämnar locket uppe till nästa toalettanvändare. Och vi hoppas för allt i världen att du inte spolat med locket uppe, för det sprider en oerhörd mängd bakterier och partiklar som sedan flyger runt i luften. Den värsta sortens (manliga) sambos måste dock vara de som dessutom lämnar toaringen uppe…
4. Grejerna som ligger överallt
Vi förstår att du kanske har mycket att bära när du kommer hem och bara vill släppa ALLT innanför dörren. Men det betyder inte att det behöver ligga kvar där. Att inte komma ut genom ytterdörren eller in i garderober utan att snubbla över dina saker ett praktexempel på hur du höjer irrationsnivåerna i hemmet.
5. Säga en sak – göra en annan
Om du säger att du ska komma hem klockan 18 och istället snubblar in kl 21 utan att ha meddelat detta innan, blir det antagligen lite surmulna miner hemma. Inte nödvändigtvis för att din partner försöker kontrollera dig, utan för att hen kanske blev orolig, hade maten klar till 18 eller helt enkelt såg fram emot en kväll med dig. Eller om du lovar att fixa presenten till systerbarnet som fyller år i helgen och inte gör det. Det sabbar bara för din partner! Kommunikation är A och O i samboskapet, liksom i resten av relationen.
6. Hygienslarvet
Oavsett om du är man eller kvinna, rakar dig över handfatet eller i duschen – se till att skölja bort hårresterna innan du lämnar över till din älskling, något annat är bara ohyfsat! Detsamma gäller förstås om du klippt naglarna, topsat öronen, tagit bort nagellack eller något annat som kan lämna spår. Städa efter dig!
7. Den försvunna maten
Ni har självklart lika mycket rätt till maten i kylen, om ni inte har någon annan överenskommelse – men det är omtänksamt att ändå fråga om det är okej att du tar den sista mjölken, salamin eller matlådan till jobbet. Din partner kanske hade tänkt detsamma och möts då av en plötslig besvikelse när hen ska öppna kylskåpsdörren. Inte snällt! Tar du ändå det sista utan att fråga – säg det så att partnern vet!
8. Det upptagna badrummet
Går ni upp samtidigt? Då bör ni försöka synka era badrumstider. Vill båda duscha? Behöver båda badrumsspegeln som är alldeles för liten för två? Vad kan ni turas om med? Till exempel kanske du alltid börjar dagen med att tömma tarmen, samtidigt som den andra vill borsta tänderna – då kan det vara snällt att låta hen borsta först…
9. Den dåliga inredningssmaken
Har du flyttat in, eller har din älskling flyttat in hos dig? Sannolikheten att du träffat någon med exakt samma inredningsstil som du är nästintill minimal, och därför är det risk att den som flyttar in inte känner sig som hemma direkt. Men det innebär förstås inte att den som flyttar in kan ta sig vilka friheter som helst – precis som att den som bodde där först inte längre kan göra vad den vill med hemmet. Återigen – kommunikation!
Det är förstås också en ekonomisk fråga. Om en av er äger den lägenhet ni bor i har den personen rimligtvis mer att säga till om. Men köper den andra in sig kan du får vara beredd att göra om en del. Köper ni något gemensamt bör alla renoveringsval också vara gemensamma, och att köpa inredning som möbler, lakan och gardiner etc. utan den andres vetskap kan verka hänsynslöst (om det inte är så att din partner är HELT obrydd om inredning). Tänk på att båda ska känna sig som hemma och trivas med boendet!
Psst! Känner du till allt om din partner? Kolla in de här 6 sakerna du bör veta om din partner – innan ni flyttar ihop.
Foto: IBL
Artikeln publicerades först på MåBra.