Agnes Wold: "Föräldrar – sug på dina barns nappar"
Agnes Wold är sedan 80-talet en etablerad stjärna på den vetenskapliga himlen. En position som hon kämpat sig till genom att ta plats på egna meriter i en, åtminstone på den tiden, mansdominerad miljö. Dessutom kan professorn, som få andra vetenskapsmän, utrycka sig både slagkraftigt och drastiskt om fakta som gemene man annars hade haft svårt att ta till sig.
Hon är, kort sagt, kul i både text och tal.
I sitt arbete drivs Agnes Wold av flera saker. På det vetenskapliga planet handlar det om att hon har svårt att tiga still när ”sanningar” presenteras som fakta utan bevisad grund. Dessutom blir hon förbannad på att de ”sanningarna” i sin tur ligger som en filt av dålig samvete över otaliga kvinnor och småbarnsföräldrar.
– Det är ju dom jag värnar om.
Bad om ursäkt för ”dålig” amning
Och en stor källa till oro för både mammor och pappor är risken för att barnen ska drabbas av allergier. Ett fält som Agnes Wold utforskat grundligt.
Redan på 80-talet slogs hon av att världshälsoorganisationen WHO gått ut med råd som Agnes Wold uppfattade som rent kontraproduktiva. Bland annat att barnen skulle helammas.
– Det som var fruktansvärt var ju att man hade tagit fram rådet för att skydda mot infektioner i fattiga länder med dåligt vatten, och det hade inget att göra med I-världen.
WHO:s råd innebar dock att svenska kvinnor gick omkring och hade dåligt samvete.
– När jag föreläste om allergi köade det alltid kvinnor efteråt som bad om ursäkt för att de inte hade ammat tillräckligt. Folk har glömt det idag men stämningen var sådan. Det var helt absurt.
Förutom amningen handlade rekommendationerna om att barnen skulle hålla sig borta från husdjur och att städning och vädring till exempel var prioriterade punkter på dagordningen.
– Alltså en massa fullständigt nonsens, säger Agnes Wold.
Lantgård bästa skyddet
När det gäller allergier är Agnes Wolds uppfattning, utifrån befintlig forskning, att det första året och till och med de två, tre första månaderna är avgörande för om ett barn ska drabbas eller ej.
– Antagligen är det till och med under graviditeten som det grundläggs, säger Agnes Wold.
– Vi ser ju i våra studier att barn till morsor som bor på bondgård föds med mer mogna lymfocyter och högre halter av en faktor som vi ser är associerad med skydd mot allergi.
Om samhällets signaler tidigare varit att avskärma barnet från främmande miljöer och människor så rekommenderar professor Wold en rakt motsatt taktik.
– Det gäller att försöka stå emot de här propåerna om att man ska avskärma sig redan under graviditeten.
Husdjur hjälper
Men det starkaste skyddet mot allergi finns alltså hos barn som är uppvuxna på lantbruk med mjölkproduktion. Där har studier som Chalmers och Sahlgrenska gjort i Skaraborg visat att barn uppvuxna i en sådan miljö löper tio gånger mindre risk att drabbas av allergi. Den gynnsamma faktorn med att bo på lantgård har dock inte identifierats.
Men det finns ingen anledning att kasta ut sällskapsdjuren för att familjen får tillökning.
– Hundar och katter halverar risken för allergi. Man kan låta dom umgås på nära håll och slicka lite grann på barnet.
Och för den förälder som i bacillskräckens namn stormkokat en tappad napp har Agnes Wold lugnande besked. Det går bra att stoppa den i munnen för att få den ren.
– Om barnet har en napp så är det väldigt bra om föräldern också suger på den. Då minskar risken att barnet utvecklar allergi tre gånger, säger hon.
Det minskar till och med risken för allergi om barnet får i sig förälderns bakterier med nappen.
– Det hade en dramatisk effekt. Det minskade både risken för att utveckla eksem och astma.
Att skicka runt barnet bland släktingar och vänner kan också ha en stärkande effekt på immunförsvaret.
Agnes Wold menar att det bara är bra att låta barnen gå från famn till famn och bli pussade på.
Av någon anledning så har det också visat sig att barn som legat på fårskinnsfäll och hushåll där man handdiskar löpte mindre risk att drabbas av allergi. Varför är dock oklart.
”Då minskar risken för allergi kraftigt”
Angående födoämnesallergier menar professor Wold att barn ska få testa på saker som jordnötssmör och ägg redan vid tre månaders ålder. Och anledningen är att nya studier visar att det är förkastligt att vänta länge med maten.
– Och det ska absolut inte vara något kryddmått man måttar med utan det ska vara gramvis i veckan. Får man in de här grejerna tidigt så minskar risken för allergier kraftigt.
Artikeln publicerades först på Hemmets.