Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap
sjukdomar

Agnes Wold reder ut: Sant och falskt om vinterkräksjukan

18 nov, 2024
AvLinus Brännström
FotografTT
agnes wold kraksjuka
EXPRESSEN
Det är en av de mest fruktade vardagssjukdomarna. Vinterkräksjukan är här – hur skyddar man sig? Och kan man bota den med vitpeppar?
Femina har bett professor Agnes Wold reda ut några vanliga myter om vinterkräksjuka.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
4 sätt att hantera vabruari - så gör duBrand logo
4 sätt att hantera vabruari - så gör du

Vinterkräksjuka är något man inte önskar sin värsta fiende.

Den akuta mag- och tarminflammationen leder till diarré och kräkningar men också feber och muskelvärk. Namnet kommer av att sjukdomen framför allt förekommer under vinterhalvåret – med en peak mellan januari och mars – men man kan även drabbas under resten av året.

Sjukdomen bryter ut snabbt vilket också ökar smittspridningen. Man är dessutom smittsam i två dagar efter att symtomen avtagit.

Även om vinterkräksjukan för det mesta är ofarlig – om än inte särskilt behaglig – är den fruktad. Det sprids också många myter om den, några är sanna medan andra är falska.

Annons

20 procent är immun mot vinterkräksjuka

Till exempel sägs det att runt en femtedel av befolkning är immun mot vinterkräksjuka.

– Det är sant. Det är 20–30 procent som inte har den sockerstruktur på sina tarmceller som det här viruset binder till. Då kan de inte bli sjuka, säger Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Folkkära professorn Agnes Wold. Hanna Brunlöf Windell/Expressen/TT

Inget vaccin mot vinterkräksjuka

Däremot är det inte så, som med en del andra virus, att man får immunitet efter att man varit sjuk – i alla fall ingen särskilt effektiv immunitet.

– Vinterkräksjuka fanns knappt när mina barn var små, den blev vanlig på 90-talet. Tidigare fanns också magsjuka, men orsakad av rotavirus som du blir immun mot. Så när ungarna hade haft det någon gång så fick de det inte mer. Men vinterkräksjuka är norovirus, det ger dålig immunitet så du kan bli sjuk om och om igen, säger Agnes Wold.

Annons

Ibland ser man också husmorstips – som att man kan stävja vinterkräksjuka genom att svälja vitpepparkorn.

– Det finns inget belägg för det. I min podd är jag tvungen ibland att titta på allt kvacksalveri och herregud vad folk sätter i sig konstiga saker, det är gurkmeja och kummin och kanel. Det finns en enorm charlatanindustri, säger Agnes Wold.

– Hade det varit så att det hade varit effektivt hade ju läkemedelsindustrin isolerat den molekylen. Det hade ju blivit världens blockbuster, om du kunde isolera en molekyl som kunde bota eller förebygga vinterkräksjuka.

Finns det någon medicin eller vaccin som hjälper?

– Nej, tyvärr. Inte än. Och inte mot vanliga förkylningar heller. RS-virus har det ju kommit vaccin mot nu och det är jättebra för det kan ju väldigt små barn och även gamla människor bli jättesjuka av.

Nu är det säsong för vinterkräksjuka. CHRISTER WAHLGREN / KVP / TT

Agnes Wold: Dessa grupper drabbas

Det är framför allt några grupper i samhället som drabbas av vinterkräksjuka.

Annons

– Om man är en människa i medelåldern som inte passar småbarn, då exponeras man inte för viruset. Därför är det så löjligt att man ska tvätta händerna för att det finns ute i samhället, smittvägen är ju att du har en människa i din närhet som kräks. Jag tvättar aldrig händerna när jag kommer hem och har åkt spårvagn och jag har aldrig fått vinterkräksjuka, säger Agnes Wold.

Hon menar att om man inte har barn eller jobbar inom vården behöver man inte vara särskilt orolig för att drabbas av vinterkräksjuka.

– Om du anstränger dig kan du säkert hitta ett och annat kräkvirus ute i samhället men det är betydelselöst. Det är små barn, deras föräldrar och möjligtvis deras stackars mor- och farföräldrar samt vårdpersonal som får det, säger Agnes Wold.

Däremot tycker hon inte att mor- och farföräldrar ska ställa upp och passa sjuka barnbarn.

– Det anses ju nu att de ska ställa upp på vab, men det avråder jag ifrån. Alltså, om du är 65 och jättefrisk kan du väl göra det. Men har du lite dåligt hjärta och dåliga luftvägar och är 78 då tycker jag att du ska låta bli, säger Agnes Wold.

Annons