Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Allt om antioxidanter

20 jul, 2013
AvFemina
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
amerikanska blåbär

VAD ÄR EN FRI RADIKAL?

Alla atomer består av en positivt laddad kärna, omgiven av negativt laddade elektroner. Atomerna slår sig samman och bildar molekyler, och de molekyler som betecknas ”fria radikaler” har en ensam elektron ytterst. Denna ensamma elektron vill gärna bilda par med en annan, vilket den gör genom att angripa existerande elektronpar, som leder till nya par och nya fria radikaler. En kedjereaktion uppstår och de föreningar som blivit av med elektroner blir oxiderade (de reagerar med syre) och fungerar därmed sämre – eller inte alls.

Annons

VAD HÄNDER I KROPPEN?

Cellmembranen blir alltså skadade i processen av fria radikaler – sker detta i huden kan det upplevas som ålderstecken. Sker det via det ”onda” kolesterolet LDL i blodet så uppstår skador som anses vara en avgörande faktor vid utvecklingen av hjärt-kärlsjukdomar. De fria radikalerna kan också störa själva celldelningen, så att skadorna som uppstår i värsta fall leder till cancer. Fleromättade fettsyror, med viktiga funktioner i cellernas membraner, skadas lätt. Detta kan leda till en allmänt försämrad funktion i cellen. Om de vita blodkropparna i immunförsvaret skadas blir det försvagat.

OCH ANTIOXIDANTERNA?

Som tur är har kroppen ett eget försvar med just antioxidanter. (Antioxidanter har fått sitt namn efter sin förmåga att kunna motverka oxidering.) Flera av dem bildas automatiskt i kroppen, men för att försvaret ska fungera optimalt behöver vi också få i oss färdiga antioxidanter via maten. Bästa källan är frukt, bär, grönsaker och rotfrukter. Här finns antioxidanter i form av vitamin C, vitamin E samt en mängd olika karotenoider och flavonoider. Karotenoider ger orange, röd eller gul färg – satsa på morötter, jordgubbar och gul paprika. Flavonoider ger blått i alla nyanser – satsa på blåbär, svarta vinbär och blå druvor. (Obs! Svenska blåbär innehåller betydligt mer antioxidanter än andra, eftersom även fruktköttet är blått.)

Källa: Netdoktor.se

Annons