Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Anders Hansen: Detta är den bästa typen av träning

23 jan, 2020
AvFemina
anders hansen träningsform bäst
Träning gör hjärnan starkare, det har Anders Hansen tidigare skrivit under på. Nu avslöjar han vilken typ av träning som gör att vi mår som allra bäst.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Anders Hansen, överläkare i psykiatri och numer en profil inom hälsoområdet, har fått upp hela Sveriges ögon när det kommer till digitalisering. Han är främst känd för sin uppmärksammade bok ”Hjärnstark”, där han förklarar hur motion och träning stärker hjärnan.

Men han har också uttalat sig om hur mobiler gör oss människor sjukare och att vi idag känner oss mer ensamma än någonsin, trots att vi lever ett socialt liv på internet.

Anders medverkade nyligen i Svt:s nya serie Rapport från 2050 som handlar om hur Sverige och samhället kommer att se ut om trettio år. Där belyser programledarna frågeställningen hur vi i framtiden kommer att påverkas av att byta ut våra fysiska möten mot att ses över skärmen, genom att till exempel jobba hemifrån.

– Om vi använder våra digitala verktyg som hjälpmedel i våra liv, genom att hålla kontakten med vänner och familj så skadas vi inte av det, men om vi ersätter de fysiska mötena med skärmen och lever parallella liv så kan vi må sämre än vi borde. Vi människor är flockdjur och har ett behov av att träffa varandra, vi hade inte överlevt utan varandra, säger Anders Hansen i programmet.

Annons

Dansa i grupp

Men om man ser varandra genom skärmen, då är man ju inte ensam, eller?

Anders påpekar vikten av att träffas i verkligheten och avslöjar även vilken typ av träning vi ska ägna oss åt om vi vill pumpa ut lycko-hormon.

– I huden finns det receptorer som bara reagerar på lätt beröring, de reagerar inte på smärta, kyla eller värme, så varför har moder natur stoppat in sådana receptorer i oss? Det vi vet är att när de berörs och aktiveras frisätter hjärnan endorfiner, dessa endorfiner för oss människor närmre varandra, till exempel genom att dansa i grupp eller att motionera i grupp. Detta påslaget får vi människor inte i samma utsträckning om man gör det själv, säger han och fortsätter sedan att prata om nackdelen med att ”ses” via telefonen:

– Det finns ett behov av varandra som är rent fysiskt, visst vi kan ersätta det delvis genom att se varandra genom en skärm, men det är inte samma sak. För det är inte bara vad jag säger som du lyssnar på utan mitt kroppsspråk, blickriktning, pupillstorlek, röstläge. Allt detta samlar hjärnan in, och får vi inte den informationen, utan bara får ”Vad ska du göra i helgen?” så riskerar vi att våra hjärnor tolkar det som ensamhet.

Annons

Mobiler samma status som rökning

Anders Hansen berättar att han i framtiden tror att vi kommer att titta tillbaka på vår tid och säga att vi var ganska naivt inställda till effekten av digitaliseringen, för vi trodde att allt med digitaliseringen var bra. År 2050 tror Anders att telefonerna har fått en helt annan status än vad de har idag.

– Att sitta med sin mobil i en offentlig miljö tror jag kommer se lika illa ut som att sitta och käka chips eller röka på en offentlig plats, det hajar vi till på idag. Det tror jag att vi kommer att göra på samma sätt vad gäller telefonen.

Han avslutar med att tipsa om hur vi bättre kan hantera digitaliseringen, så att den inte påverkar våra fysiska möten med varandra.

– Om vi har teknik som sliter ifrån oss vår uppmärksamhet så att vi inte kan hålla ett normalt samtal, då får vi börja efterfråga teknik som inte funkar på det sättet, eller så får vi använda den tekniken vi har bättre, till exempel genom att inte ha mobilen i samma rum.

Källa: Svt  Foto: TT

Annons