Använder du mobilen i sovrummet? Därför borde du sluta med det
Användningen av mobiltelefoner ökar både i åldrar och i hur mycket vi använder den, för varje år. 8 av 10 svenskar födda på 70- och 80-talet tar med sig telefonen på toaletten och en merpart av oss har telefonen i direkt anslutning till oss när vi sover. Något som vi omedelbart bör sluta med.
En undersökning som lyfts fram som intressant i forskningen kring mobiltelefoners hälsopåverkan kommer från Finland där man upptäckt att det elektromagnetiska fältet från mobilerna påverkar hjärnans konsumtion av glukos och att detta leder till effekter på hjärnan inom endast 33 minuter.
Glukos är det socker som, enkelt förklarat, är hjärnans bränsle. Strålningen från mobiltelefoner inverkar på nivåerna av glukos vilket påverkar funktioner som koncentrationsförmåga, inlärningsförmåga och minnesförmågan.
Att ha telefonen nära sitt huvud verkar alltså vara något vi bör tänka på att undvika allt mer. Från myndighetshåll rekommenderas att man bör undvika att hålla mobiltelefonen direkt mot örat och att ha den i fickan. Använd istället handsfree och lägg telefonen i väskan om du har med dig en sådan. Avståndet mellan ditt huvud och telefonen påverkar.
– Radiovågornas styrka avtar kraftigt med avståndet till sändaren. Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar att man använder handsfree och håller ut mobilen från kroppen under samtal. Det är ett enkelt sätt att minska onödig exponering för radiovågor, säger Jimmy Estenberg, myndighetsspecialist på Strålsäkerhetsmyndigheten till M3.
De rekommenderar även att sätta telefonen på flygplansläge när man sover.
SVT har även rapporterat om att våra hjärnor krymper av utbredd mobilanvändning, något som man tidigare sett som ett resultat av långvarig stress.
Foto: Shutterstock
Från Cafe.se