Att bli kär boostar ditt immunförsvar
Sedan tidigare forskning vet vi att ensamhet och brist på kroppskontakt är dåligt för både den psykiska och fysiska hälsan (ensamhet är till exempel en av de största riskfaktorerna för att dö i förtid), vilket sådde fröet till den här forskningsstudien vid University of Tulane i New Orleans.
Studien gick ut på att man under 24 månader undersökte 47 kvinnliga studenter vid University of California. Kravet för att bli antagen till studien var att man var singel och fullt frisk. När de gick med i studien fick kvinnorna lämna blodprov och sedan svara på frågeformulär varannan vecka. En av de viktigaste frågorna var såklart huruvida man blivit kär, och om man svarade ja på den frågan fick man lämna ett nytt blodprov. Om man sedan gjorde slut på relationen lämnade man ett tredje och sista blodprov.
Blodproven analyserades och bekräftade forskarnas tes om kärlekens positiva påverkan på vår hälsa.
Studien visade nämligen att kvinnor som blev förälskade hade större aktivitet i generna som kopplades till immunförsvaret jämför vad de hade när studien började. När kärleken började spira gjorde även immunförsvaret det. Hos de kvinnor som inte träffade kärleken under studiens gång såg man inga sådana förändringar.
Immunförsvaret märker att det är kel på gång
”Resultatet kan vara en reflektion av en proaktiv reaktion, där kroppen förbereder sig på kommande fysisk närkontakt och därmed större utsatthet för virus och sjukdomar”, menar Damian Murray, forskningsledare för studien.
”Samma reaktion i immunförsvaret inträffar även när kroppen förbereder sig för graviditet, vilket gör även den faktorn till en möjlig förklaring”, tillägger Damian Murray.
Hur som helst är det klart att kroppen gör allt den kan för att kunna odla kärlek utan snorpapper, huvudvärk och mediciner.
Nu vill forskarteamet göra mer omfattande studier på kärlekens inverkan på både kort och lång sikt.
Källa: Science Direct Bildkälla: TT