Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Barnmorskans starka bild vittnar om förlossningskrisen

18 jul, 2017
AvNanna von Knorring
Krisen i förlossningsvården har blivit ett sorgligt sommartecken. När barnmorskan Petra Vinberg Linder jobbade ett pass förra veckan hann hon inte gå på toa en enda gång och blödde igenom sina byxor. Samma natt var det fullt på alla förlossningskliniker i hela Stockholm.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det var natten mellan torsdag och fredag förra veckan som barnmorskan Petra Vinberg Linder jobbade nattpass på Södersjukhusets förlossningsavdelning i Stockholm. Petra är nyutexaminerad barnmorska, men fick redan under sin första arbetsvecka uppleva den stress som många barnmorskor tidigare larmat om.

Läs även Jessica Almenäs om förlossningskrisen:”Jag vill inte föda barn längre”

När hon avslutade sitt pass på morgonen valde hon att ta ett foto på sina arbetskläder. I bilden syns hennes vita byxor med flera blodfläckar i grenen, eftersom hon inte hann gå på toaletten en enda gång under sitt pass. Till bilden skriver hon: ”Nattbarnmorska = haft 3 förlossningar. Då hinner man inte kissa eller byta sanitetsprodukter. Tack och god natt”.

Petra berättar att jobbet som barnmorska är precis så tufft och hektiskt som bilden skvallrar om.

– Vi springer mellan rummen och ansvarar för två kvinnor i aktiv förlossning samtidigt. Den här natten var det fullt i hela Stockholm och jag vet att vi fick hänvisa åtminstone två kvinnor till förlossningar utanför länet, säger Petra Vinberg Linder.

Annons

Läs även Efter larmrapporterna – nu kräver kvinnorna en förlossningsgaranti

Som nyutexaminerad barnmorska visste hon att arbetet som väntade var stressigt.

– Jag visste vad jag gav mig in på, jag är hungrig och älskar mitt nya yrke. Men jag kommer inte orka jobba med det här tempot tills jag går i pension. Jag har fyra barn och ett eget liv och vill orka med det också, säger hon och fortsätter:

– Högt tempo kommer alltid vara en tjusning i yrket, men att ha två, tre stycken födslar samtidigt blir inte bra i längden.

Vad skulle du vilja att politikerna gör åt situationen?

– En ny förlossning i Stockholm. Helst skulle det ha skett igår.

Bilden på byxorna, som ursprungligen var tänkt för Petras vänner och med glimten i ögat, har väckt många känslor och flera har uttryckt sitt stöd till Petra och andra barnmorskor i sociala medier.

– Jag gjorde inte det här för att skrämma blivande mammor, utan för att visa hur verkligheten ser ut för oss barnmorskor och undersköterskor som sliter på golvet. Kvinnorna får bra vård, men på bekostnad av vår hälsa. Personalen kommer inte orka hur länge som helst med den här stressen, säger Petra.

Annons

Just Södersjukhuset har i sommar haft fler födande kvinnor än förra året. I juni hade förlossningsavdelningen 710 födslar – 111 fler än förra året. I hela Stockholms län har antalet förlossningar varit fem färre än förra året, men något fler har fått föda på en annan enhet än den de valt. Vid 16 tillfällen har kvinnor skickats till en förlossningsenhet i ett närliggande län.

Läs även 16 förlossningsbilder som visar hur fantastisk kvinnokroppen är

För gravida är det inte en rättighet att få föda på den förlossningsklinik man valt eller i det län man bor i. Om kliniken är fullsatt blir man istället hänvisad till en annan förlossningsklinik. I många fall rör det sig om en avdelning i samma län, men ibland får man åka längre.

– Man gör allt man kan för att få loss förlossningsrummen så fort det går. Vi har en stor brist och press på förlossningsplatser. Man kan inte räkna med att få föda där man vill och det gäller tyvärr inte bara sommaren utan hela året, berättade barnmorskan Maj Rydström för MåBra tidigare i år.

Annons

Debatten kring den svenska förlossningsvården har pågått i flera år. Förlossningsavdelningar har lagts ner och nyheter om kvinnor som har hänvisats till sjukhus långt bort, fått föda i bilar och barnmorskor som har sagt upp sig i protest har avlöst varandra.

Under Almedalsveckan lämnades en namninsamling in till sjukvårdsministern Annika Strandhäll (S). Över 5000 namn och en rad lobbyorganisationer stod bakom initiativet om en förlossningsgaranti som bland annat kräver bättre arbetsvillkor för barnmorskorna och förbättringar för kvinnors trygghet i samband med förlossningen.

Foto IBL

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Annons