Bästa frukterna och grönsakerna för att minska midjemåttet
Det är välkänt att ett ökat intag av frukt och grönt är positivt om man vill ha en sund vikt. Men vilka frukter, bär, grönsaker och rotfrukter är egentligen bäst? Och vilka kan i själva verket få oss att gå upp i vikt? Det ville amerikanska forskare vid Harvard University ta reda på och följde därför drygt 130 000 män och kvinnor under en period på 24 år.
Forskarnas resultat visar att det är stora skillnader mellan hur effektiva olika typer av frukt och grönt är för att uppnå en minskad vikt och ett smalare midjemått. Grönsaker som har ett lågt GI-värde och innehåller mycket fibrer, men få kolhydrater, ger generellt sett bra viktminskningseffekt. Sämst är stärkelserika grönsaker och rotfrukter, som snarare kan få oss att gå upp i vikt.
Men trots att grönsaker generellt sett är mer kalorisnåla verkades det vara mest fördelaktigt för vikten att äta mer frukter och bär.
Här är de bästa bären och frukterna:
Blåbär
Katrinplommon
Äpplen
Päron
Jordgubbar
Vindruvor
Avokado
Grapefrukt
Här är de bästa grönsakerna och baljväxterna:
Tofu (räknas som en baljväxt, eftersom det består av sojabönor)
Blomkål
Squash
Haricots verts
Paprika
Broccoli
Brysselkål
Spenat
Grönkål
Isbergssallad
Romansallad
Här är de sämsta grönsakerna och rotfrukterna:
Ärtor
Majs
Potatis
Sötpotatis
Läs även:
5 bovar bakom ökat midjemått – och vad du kan göra åt det
Få plattare mage utan träning – 11 tips
Ikea-effekten kan hjälpa dig att hålla vikten