Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Björn Olsen om Sveriges corona-strategi: "Dödlig cocktail"

28 jul, 2020
AvFemina Redaktion
FotografSveriges radio
”Alltför många människor har dött i förtid”, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar i sitt sommarprat. Han kritiserar starkt både Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar, har under våren varit den som huserat mest i media som en kritiker av Folkhälsomyndigheten och den svenska corona-strategin. I sitt sommarprogram i p1 under tisdagen tar han upp brister hos både myndigheter och media.

5700 har dött till följd av coronaviruset i Sverige. En siffra som inte hade behövt vara i närheten av så hög, menar Björn.

– Alltför många människor har behövt dö i förtid. Dött av ett virus som inte hade behövt spridas okontrollerat och som med olika åtgärder som tidig nedstängning, isolering av regioner, testning och smittspårning samt karantän av smittade, hade hjälpt, säger han i sitt sommarprogram.

– Jag tänker inte gräva ner mig i alla misstag som utgör den svenska strategin och som gått på tvärs med resten av världen. Tiden räcker inte till.

Kallades förrädare

Björn Olsen berättar om chocken över att han och Anders Tegnell ansåg digniteten av Covid-19 så olika. I början av epidemin fick de båda reda på att en smittsam luftvägsinfektion nu härjade i kinesiska Wuhan.

Annons

– Med samma information, hur kan vi göra så olika tolkningar? Statsepidemiologen resonerar att det är ytterligare ett av alla dessa utbrott i Kina och att det snart kommer vara över, säger Björn Olsen.

Björn berättar även hur han och 21 andra forskare fick ”löpa gatlopp” och kallades ”fuskare” och “förrädare” på sociala medier efter att de varnat för den svenska coronastrategin på DN Debatt i april i år.

Känga till Tegnell

Under Anders Tegnells sommarprat för några veckor sedan sa han att “världen blev galen och stängde ner samhällen”. Björn Olsen väljer i sitt sommarprogram att ge en känga direkt till Tegnell.

– Har hela världen blivit galen och är vi i Sverige de enda som tänker klart? Min slutsats av det är att sekterism är farligt och många medier har varit trogna proselyter i sekten kring den svenska strategin.

Björn Olsen kallar mediernas beteende som ”idolisering av Folkhälsomyndigheten”.

Annons

– Förutom några få upplever jag det som att media har legat på knä och tillbett, säger han och tillägger:

– Denna kombination av tvärsäkerhet från en myndighet tillsammans med en undergiven media, är en dödlig cocktail. Coronaviruset beter sig nämligen inte som en influensa. I stället för en ganska jämn spridning, orsakar coronaviruset strängar av smitta och klusterutbrott. Sjukhus, äldreboenden, skidåkare och segregerade områden där man lever trångt och i nära relation mellan generationerna drabbas hårdare.

Han ifrågasätter även Folkhälsomyndighetens tankar om munskydd.

– Under pandemin har några av de förbjudna begreppen hos FHM varit munskydd och asymtomatisk smittspridning, trots att hela världen vet att en person utan symtom kan smitta, och att detta är en viktig orsak till spridningen, och att munskydd skyddar andra från infektion. Jag anser att det bland annat är på grund av den inställningen som smittspridningen fått fäste i samhället.

LÄS MER:

Ny studie: Här är symtomen för långvarig coronasjuka

Senaste nytt om corona - Anders Tegnell ger svar

Sofia Wistam om dotterns sjukdom i Sommar i P1

Annons