Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Corona gör att vi åldras fortare – här är vad som händer i din kropp

10 feb, 2021
AvNina Nyström
kvinna tittar i spegeln
Nej, det är inte bara en känsla. Det finns bevis för att vi åldras fortare av pandemin. Det här är vad isoleringen och din nya livsstil gör med din kropp, hud och hjärna. Och det här kan du göra för att motverka förfallet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Yoga för kontorsarbetaren med JohannaBrand logo
Yoga för kontorsarbetaren med Johanna

Du sitter i Zoommöte och råkar få syn på dig själv från en ny vinkel – och undrar: har jag alltid sett så här glåmig ut? Så reser du dig för att ta ett glas vatten och knäna protesterar – när blev det så här? Och när du står i affären inser du att du har glömt plånboken hemma. Vad händer egentligen med minnet?

Låter det bekant? Välkommen till klubben. Vi är många som känner att vi åldrats mer än bara ett år, såväl fysiskt som mentalt under pandemin.

Men det finns faktiskt vetenskapligt stöd för att det inte bara är en känsla.

Så påverkar pandemin ditt utseende

Stressen har för många av oss bytt skepnad. Kanske är det inte lika bråttom överallt längre, men å andra sidan skapar isoleringen och oron en annan typ av stress, jämnare, men mer ihållande. Och när stresshormonet kortisol ökar, så accelererar många ålderstecken.

Oron och kortisolöverskottet kan exempelvis ge sömnbrist, vilket snabbt avspeglar sig i ditt ansikte. Mindre sömn ger mindre melatonin, som ju har antioxidantiska egenskaper och skyddar huden mot åldrande. När du sover mindre har också kollagenet mindre tid på sig att återuppbygga din hud, vilket gör att hudens spänst minskar och rynkorna kommer som ett brev på posten.

Annons

Stress och dålig sömn ger också sämre kostval, och dessutom har många ökat sitt alkoholintag för att lindra stress och tristess under pandemin, två faktorer som definitivt inte gynnar hudens åldrande.

Så påverkas din kropp av pandemin

Börjar lederna stelna till? Många av oss rör oss naturligt mindre än tidigare, vilket såklart går ut över kroppen. Vi tappar såväl rörlighet som muskelkraft samtidigt som coronakilona packas på (mysbyxorna är ju så förlåtande).

Många av oss har också klart sämre arbetsställning hemma och stressen visar sig gärna i form av stelhet i nack- och axelpartiet. En ond nacke och dålig hållning gör inte så mycket för den unga känslan.

Så gör pandemin oss mentalt äldre

Förutom att du kan känna dig fysiskt skröpligare finns det fler förklaringar till varför du också känner dig äldre. Oron sätter kroppen i försvarsläge, vilket tröttar ut oss i både kropp och själ.

Och så har vi ju det faktum att pensionärshobbys som ökat i popularitet det senaste året. Skogspromenader, odling, trädgårdspyssel, hantverk… I det lilla livet hittar man glädje i små saker, vilket i och för sig är ett bra wake up call, men kanske inte direkt får oss att känna oss så himla coola och unga i sinnet.

Annons

Det här kan du göra för att vända utvecklingen

  • Prioritera både vardagsmotion och träning – skriv in som ett möte i din kalender!
  • Lägg gärna in ett kort nedvarvande yogapass några kvällar i vecka. Det hjälper dig att stressa av och rensa tankarna, förbereder dig för en bättre sömn och ökar cirkulationen och rörligheten i stela muskler.
  • Skaffa en ergonomiskt anpassad arbetsplats om du inte har det!
  • Unna dig en bra återfuktande hudkräm, kanske en nattmask och en facemist som återfuktar under dagen.
  • Ät bra fetter och mycket frukt och grönt samt drick mycket vatten för att hjälpa huden på traven med reparationsarbetet.

Foto: TT

Källa: InStyle

LÄS MER:

Utsvulten på beröring? 5 saker som kan hjälpa i isoleringen

Camilla Läckbergs nya pandemifilm Glaciär – här är allt vi vet

Hudterapeutens 7 tips för stressad hy

Annons