Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Därför älskar vi blåbär

14 sep, 2015
AvNadja Jönsson
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
blabar

Kanske har du plockat de sista små blå för i år. Men förhoppningsvis stoppade du i dig en hel del på vägen. Blåbären är ju nyttiga så in i bomben – och så goda! Och de från frysen fungerar faktiskt lika bra.

  • Ät gärna blåbär varje dag, ca en deciliter. Perfekta i frukostfilen, i gröten, i en smoothie, eller med en skvätt grädde…
  • Frysta bär innehåller i stort sett lika mycket nyttigheter som färska, eftersom nedfrysningen stoppar nerbrytningen av vitaminer och antioxidanter.
  • Ju mer bären värms upp, desto färre antioxidanter och vitaminer blir kvar.
  • Bärens enormt rika innehåll av antioxidanter kan bland annat skydda mot flera cancerformer, hjärt, -kärlsjukdomar och demens.
  • De har även antiinflammatorisk verkan, kan stärka kroppens blodkärl och sägs skydda ögats åldrande.
  • Blåbärssoppa, blåbärssaft och torkade blåbär brukar användas mot diarré, medan färska blåbär rekommenderas vid förstoppning.
  • På engelska heter vår nordiska sort ”bilberry”. ”Blueberry” syftar till de större amerikanska blåbären.

PS! Visste du att cirka 17 % av Sveriges yta är täckt av blåbärsris?

Sugen på något gott?
Frukostlyxa med amerikanska bananpannkakor
Lavendel och-blåbärspannacotta

Annons