Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Därför kan det vara bra för hälsan att sova i skilda rum

19 aug, 2019
AvFemina
sova skilda rum relation
Snarkningar, tänd lampa, för varmt, för kallt, för trångt … Att snurra runt och ligga sömnlös natt efter natt tär både på kärleken och hälsan. Men vad gör man om man inte sover gott ihop? Vi frågade parproffset – och hjärnforskaren.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Du behöver återhämtning för att orka älska och leva. Och den bästa och mest naturliga återhämtningen får du i form av sömn. God sömn, där du kommer ner på djupet och laddar systemet. Och vi kan alla de klassiska knepen för att locka fram den, såsom ett svalt sovrum, mörkläggning, avslappningsövningar, mobilförbud.

Hade det inte varit för den rosslande grizzlybjörnen på kudden intill dig så hade du garanterat slumrat in, för trött är du ju. Kanske till och med genomborrande slut i varenda del av kroppen och hjärnan. Den dagliga stressen med alla intryck och krav kan göra att du har svårt för att slappna av redan som det är.

Mer snarkningar. Täcket dras iväg. Du drar tillbaka. Puttar och väser. Varmt är det. För varmt. Du öppnar fönstret men får en arg tillsägelse från björnidet. Tänder lampan, men orkar inte läsa. Klockan blir ett, två och kanske halv tre. Du hinner känna och tänka mycket under dessa timmar, framför allt om partnern som lyckas sova. Och håller låda! Det är som att ha ett fordon i rummet. Ett fordon där avgasröret är paj, vareviga natt.

Annons

Det är knappast med kärleksfulla ögon som du till slut sitter upp i sängen och betraktar ditt livsval. Tänk om skilsmässa är det bästa? Din partner bryr sig ju inte om att du är ett vrak om morgnarna. Offrar ingenting för egen del, struntar i att du mår dåligt av ljuden och bastuvärmen. Klockan blir halv fyra, tidningsbudet visslar förbi ute på gatan. Du får en hastig impuls att öppna fönstret igen och baxa ut din partner …

Lugn och fin. Har du kommit så här långt i tankarna så är det sömnbristen som talar och inte du. Du måste sova, så enkelt är det.

sova utan partner
Anna Bennich är leg psykolog och psykoterapeut med fokus på hållbara relationer, hälsa och stress.

Läs vad relationsexperten Anna Bennich tänker om att sova isär:

Varför känns skilda sovrum som ett misslyckande?

Annons

– Vi har ju en gammaldags bild av äktenskapet, hur ”den äkta bädden” ska se ut. Om man inte sover tillsammans tänker många att det signalerar att äktenskapet är dåligt. Det finns mycket rädsla för att relationen ska bli sämre om man delar på sig, att närhet och intimitet ska försvinna, vilket gör att många ligger kvar och vrider sig nätterna igenom utan att ens tänka tanken att byta rum.

Är det så givet att man ska kunna sova bra jämte en annan människa?

– Många anser att eftersom vi sovit i samma grotta sedan urminnes tider så är vi gjorda för att sova i flock och inte ensamma. Men hur såg livet ut i den där grottan? Sov man inte tillsammans för att hålla värmen, för att vara intill brasan och för att skydda varandra mot faror? Fanns det så mycket annat att välja på? Det där är ingen vettig jämförelse i dag. Nu ska vi fungera kognitivt hela tiden och ta hundratals beslut varje dag – det kräver återhämtning om natten. Förmågan att sova bra intill någon annan är samtidigt helt individuell. En del sover tryggast och bäst med andra, en del sover gott på flygplan eller på tåg, andra har väldigt känsliga system som man måste ta hänsyn till. Skilda sovrum är en bra lösning om man stör varandra, tycker jag.

Annons

Vad händer med närheten?

– Den är förstås viktig att belysa. Visst går man miste om en del närhet när man har olika sovrum, så det gäller att ha en öppen dialog. Bestäm ett par kvällar i veckan då ni börjar i samma säng, ligg och mys, prata, kolla en serie tillsammans, ha sex. När ni sedan stänger ögonen spelar det inte så stor roll var ni är, då sover ni bara.

Vi blir alltmer hälsomedvetna – bidrar det till att kvinnor satsar mer på sig själva och skippar dubbelsängen?

– Vi är ju mycket mer medvetna om sömnens betydelse och att vårt stressade liv kräver sömn. Vår syn på hur ett äktenskap ska fungera börjar också förändras och luckras upp. Skilda sovrum är en sund problemlösningsstrategi när relationen blir dålig på grund av att vi störs. Det är en enorm utmaning att leva med en annan människa under lång tid och vi har alla ett ansvar att hitta lösningar på de problem som dyker upp. Allt behöver inte vara ristat i sten.

hjärnforskare katarina gospic sömn
Katarina Gospic är läkare och hjärnforskare och Director of Neuroscience på VR-företaget Spinview Global

Så här resonerar hjärnforskaren Katarina Gospic:

Vad händer i hjärnan när vi sover för lite?

– Inflammationen i kroppen ökar, långvarig sömnbrist kan öka risken att drabbas av våra vanligaste sjukdomar, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och depression. Sömnen är ju till för att återfå kroppen i balans och för att städa bort ”slaggprodukter” som bildats under dagen. Brist på sömn påverkar också vårt beslutsfattande. Vi blir mer impulsiva när vi sovit för lite, reptilhjärnan tar över. Personer som inte har sovit på tjugo timmar presterar lika dåligt på intelligenstester och reaktionstester som personer som har 1 promille alkohol i blodet (motsvarande tre till fyra glas vin). Individer med 1 promille i blodet är sju gånger långsammare i reaktionstester jämfört med när de är nyktra. Sömnbrist är att likställa med berusning, hjärnan blir trög och försämrar prestationen avsevärt.

Annons

Vad kan ske med vår psykiska hälsa på sikt?

– Det är en fråga om vad som är hönan eller ägget. För lite sömn över tid kan leda till psykisk ohälsa och psykisk ohälsa kan ge upphov till för lite sömn.

Hur ska man resonera – relation eller hjärna?

– Sömn är en prestationsförutsättning. Vi behöver sova för att må bra. Om vi sover dåligt blir vi sämre versioner av oss själva under dagen – och då ska vi ju interagera med dem vi älskar. Att sova bra på natten ger förutsättningar för att kunna umgås på ett bra sätt på dagen. Därför borde god sömn på egen hand gå före att sova dåligt tillsammans.

– Allt sitter i vårt huvud. Tar vi bort förväntan på hur saker ”ska” vara blir det enklare att ändra vårt beteende. Det är också viktigt att tänka på konsekvenser. Om det får negativa följdeffekter att sova tillsammans så borde det vara en tillräcklig motivation att ändra det beteendet.

Hur outforskad är hjärnan när det gäller sömn?

Annons

– Det finns alltid mer att lära, men i stort vet vi tillräckligt för att ge kloka rekommendationer.

Gott råd på vägen?

– Att sova ensam utesluter inte att man går och lägger sig tillsammans för att sedan smita till det andra sovrummet. Här får man hitta sina bästa rutiner. Om man väldigt gärna vill sova tillsammans kan det vara en god idé att ta reda på varför det inte fungerar. Handlar det exempelvis om snarkningar så finns det hjälp att få.

 

AV KATARINA DANIELSSON

FOTO SHUTTERSTOCK/TT

 

Läs mer:

Svårt att sova? Då bör du och din partner göra det här i sängen

7 tips för att sova bättre

Forskarnas 10 bästa tips för en bättre sömn

Annons