Därför ska du äta vattenmelonkärnor – 7 hälsofördelar
Vattenmelonkärnor kan och bör ätas, de är fyllda med mängder av nyttigheter som är bra för kroppen. Grodda, rosta eller krossa kärnorna och ät som snacks, lägg i en sallad eller använd som topping i valfri rätt.
Här är sju anledningar till att ta vara på kärnorna i vattenmelonen:
1. De innehåller magnesium
Vattenmelonkärnorna är rika på magnesium, vilket är nödvändigt för många av kroppens funktioner, bland annat för hjärtat, nerverna och musklerna.
2. Du får i dig vitaminer och järn
Vattenmelonkärnorna innehåller A-, B- och C-vitamin samt järn, vilket är viktigt för kroppens syresättning. Kärnorna är därför ett perfekt mellanmål för att undvika järnbrist.
3. De är bra för huden
Kärnorna innehåller aminosyror, antioxidanter och lykopen som är bra för din hud, blodomloppet och för hjärtat. Fettsyrorna i kärnorna hjälper huden att hålla sig strålande, återfuktad och mjuk.
Läs även Skönhetsredaktörens val – 8 produkter som vårdar och ger lyster
4. De är bra för din matsmältning
Vattenmelonkärnorna innehåller fibrer som är bra för matsmältningen och för att upprätthålla en nöjd, välfungerande mage.
5. De är kalorisnåla
Kärnorna innehåller få kalorier i jämförelse med andra snacks och liknande frön, så du kan mumsa i dig en extra handfull eller två med gott samvete.
6. De är bra för håret
Koppar i rostade vattenmelonkärnor är bra för håret eftersom att koppar behövs för att producera melanin. Melanin i sin tur ger håret sin färg och skyddar dig från solens skadliga UV-strålar.
7. De innehåller protein
De små svarta kärnorna är packade med protein, vilket gör dem till ett utmärkt tillägg i en matig sallad.
Källor: Hefty, Stegförhälsa.se, Huffington post, Healthline
Foto: Shutterstock
Läs även
Nyttigt godis med jordnötsfudge och hallontopping
Varva ner på kvällen och sov gott – 7 tips för bättre sömn