Det händer i din kropp när du får missfall
Att drabbas av missfall är inte särskilt ovanligt och betyder oftast inte att det är något fel på din kropp. Man räknar med att hela 15-20 procent av alla kända graviditeter slutar i missfall – och de allra flesta inträffar tidigt in i graviditeten, innan vecka 12.
Embryot är som mest känsligt tidigt i graviditeten och sannolikheten för att drabbas av missfall minskar vecka för vecka. Ett sent missfall inträffar efter vecka 12 och det är betydligt mer ovanligt. Siffror från studier pekar på att risken att drabbas då är mellan 2 och 4 procent.
– Ofta är det något som har gått fel i uppbyggnaden av fostret och kroppen tar själv hand om det och stöter ut det, förklarar Hannah Gerner, legitimerad barnmorska och sjuksköterska.
Enligt Gerner är det troligtvis ännu vanligare att drabbas av missfall än vad som är känt idag då en del missfall är så tidiga att kvinnan inte hunnit märka att hon är gravid, utan misstar blödningen för en senare mens. Trots det är det traumatiskt för många att drabbas, och det är vanligt att känna sig ledsen och nedstämd efteråt. Det är också vanligt att klandra sig själv, men det är viktigt att komma ihåg att det inte finns något du kan göra för att förhindra ett missfall.
– Många kvinnor tar på sig skulden och det är felaktigt, oftast är det inte kvinnan som har gjort något fel.
Det händer i din kropp när du får missfall
Vid ett missfall stöts fostret ut ur livmodern innan det har växt tillräckligt för att klara sig utanför magen. Oftast märks ett missfall genom att du får ont i magen och att det börjar blöda. Blödningen brukar innehålla en del slem och tunn vätska, och kan också innehålla blodklumpar.
Ibland kan det dröja flera veckor efter att graviditeten avbrutits innan fostret stöts ut ur kroppen. Det kallas för fördröjt missfall, eller missed abortion. Under tiden från det att fostret dör tills det stöts ut blöder du inte och du har inte ont. Gerner berättar att denna typ av missfall kan upplevas som ännu tuffare för kvinnan än de som sker direkt, eftersom missfallet ofta upptäcks först vid ett ultraljud och då kan komma som en chock.
– Det är oftast mycket jobbigare för kvinnan och man kan känna sig lurad av sin egen kropp, för att kroppen inte har sagt något.
Vad kan öka risken för missfall?
Den vanligaste anledningen till missfall är att fostret inte har utvecklas som det ska i magen. Ett missfall kan också bero på till exempel hormonrubbningar, missbildningar i livmodern eller någon infektion hos den som är gravid, men det är väldigt ovanligt. Oftast orsakas inte missfall av något som du själv har gjort. Att röka eller ta droger medför en ökad risk, men risken för missfall blir inte större av att du till exempel tränar, har sex eller badar under graviditeten. Ålder har också en viss betydelse och risken för missfall ökar om du är över 30 år när du blir gravid.
– Man räknar med att risken för missfall under 35 år är 15-20 procent och i åldern 35 till 45 år är risken för missfall 35 procent, säger Hannah Gerner.
Vad händer efter ett missfall?
Efter att du har fått missfall kan du ha värk i magen i ett par veckor. Så länge blödningen är kvar bör du inte ha vaginalt samlag, bada eller använda mensskydd som förs in i slidan eftersom det kan öka risken för infektioner. När du har slutat blöda, vanligtvis efter ett par veckor, kan du också bli gravid igen då kroppen brukar återhämta sig snabbt efter ett missfall.
Foto: TT