Detta är Borrelia – sjukdom som sprids av fästingar
Vad är borrelia?
Borrelia orsakas av bakterier och sprids av fästingar och finns i stora delar av Sverige. Om du fått en fästing och tar bort den så snart som möjligt minskar du drastiskt risken för att bli smittad.
Symptomen för borrelia kan uppstå ett par dagar eller veckor från smittotillfället.
Symtom på borrelia
- Huvudvärk
- Trötthet
- Muskel- och ledvärk
- En ringformad hudrodnad som är större än 5 centimeter i diameter.
Hos ungefär hälften av alla som smittas av borrelia får en ringformad hudrodnad runt fästingbettet som sedan sprider sig cirkelformat, erythema migrans. Kontakta läkare om du efter en vecka från fästingbettet får en hudrodnad som är större än 5 centimeter.
Färre än en av tio som smittas av borrelia får symptom på nervsystemet, det kallas neuroborrelios och är vanligare hos barn än hos vuxna. Symptomen kan komma efter 1-2 månader efter bettet – ibland kan det ta upp till ett halvår. det är vanligt att den drabbade först dår den typiska hudrodnaden men många får ingen hudförändring. Vuxna får ofta kraftig värk i armar, ben och rygg. Hos barn är symptomen vagare. Både vuxna och barn kan få en tillfällig förlamning i ansiktet. I sällsynta fall kan även hjärtat påverkas.
Vaccin mot borrelia?
Det finns inget vaccin mot Borrelia utan infektionen behandlas med antibiotika.
Om du får svår huvudvärk, nackstelhet eller andra symptom på förlamning ska du alltid kontakta läkare.
Skydda sig mot Borrelia och fästingar
Det bästa sättet att skydda sig mot TBE är genom vaccination, vilket kan vara extra viktigt om du bor eller har sommarhus i ett riskområde eller är ute i skog och mark i riskområden ofta. Vårdcentraler, vaccinationsmottagningar och vissa apotek erbjuder TBE-vaccin.
Utöver vaccin kan du även skydda dig mot fästingbett på andra sätt, genom att alltid bära heltäckande kläder, som stövlar, långbyxor och långärmade tröjor, när du är ute i områden där det finns fästingar.
Värt att tänka på är att mörka kläder drar till sig färre fästingar än ljusa, men fästingarna är däremot lättare att upptäcka på ljusa kläder.
Ha också för vana att kontrollera kläder och kroppen efter att du varit ute. Hos barn sätter sig fästingar ofta på huvudet, vid öronen eller hårfästet.
Läs även:
Detta är TBE – fästingburen hjärnhinneinflammation