Detta är TBE – fästingburen hjärnhinneinflammation
De som smittas av TBE, Tick Bourne Encephalitis, kan få en inflammation i hjärnan, i hjärnhinnorna eller på båda ställena. De senaste 30 åren har antalet fall av den fästingöverförda virusorsakade hjärninflammation TBE ökat stadigt och förra året var inget undantag. De flesta smittas av TBE inträffar under sommaren och hösten.
TBE förekommer främst i södra och mellersta delarna av landet, den är vanligast i skärgården i Uppland och Södermanland och omkring Mälaren, men smittan sprider sig västerut och är numer vanlig på flera håll i södra Sverige
Under 2017 anmäldes totalt 391 TBE-fall i Sverige. Det är fler fall av TBE än någonsin tidigare i Sverige och en ökning med 64 procent jämfört med 2016, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.
Hur vet man om man är smittad av TBE?
Om man smittats av TBE tar det oftast mellan fyra och tio dagar från smittotillfället till att sjukdom bryter ut. Men i vissa fall kan det även dröja en månad. Risken att smittas är liten, det är högst två av 100 fästingar som bär på viruset.
Första tecknen brukar vara vaga och allmänna besvär som huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber och blir friska efter ett par dagar. Men upp till en tredjedel får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation, ungefär en vecka efter att de första symptomen avtagit kommer nya symptom såsom:
- Svår huvudvärk
- Hög feber
- Kräkningar
- Ljus- och ljudkänslighet
- Förvirring
- Koncentrationssvårigheter
Om du efter ett fästingbett får huvudvärk, feber, huvudvärk, led- och muskelvärk och är ovanligt trött ska du kontakta läkare. Om du drabbas av nackstelhet eller symptom på förlamning och har svår huvudvärk ska du genast söka vård.
Bota TBE
Det finns i dag inget botemedel för TBE utan kroppen får ta hand om infektionen själv. Du kan däremot få vård för de olika sjukdomstecknen som visar sig.
Den som får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation behöver oftast sjukhusvård, men inte alltid. Att blir frisk från TBE kan ta flera månader. Den som drabbas svårt av TBE-viruset kan få bestående besvär.
Skydda sig mot TBE
Det bästa sättet att skydda sig mot TBE är genom vaccination, vilket kan vara extra viktigt om du bor eller har sommarhus i ett riskområde eller är ute i skog och mark i riskområden ofta. Vårdcentraler, vaccinationsmottagningar och vissa apotek erbjuder TBE-vaccin.
Utöver vaccin kan du även skydda dig mot fästingbett på andra sätt, genom att alltid bära heltäckande kläder, som stövlar, långbyxor och långärmade tröjor, när du är ute i områden där det finns fästingar.
Värt att tänka på är att mörka kläder drar till sig färre fästingar än ljusa, men fästingarna är däremot lättare att upptäcka på ljusa kläder.
Ha också för vana att kontrollera kläder och kroppen efter att du varit ute. Hos barn sätter sig fästingar ofta på huvudet, vid öronen eller hårfästet.
Läs även: Så tar du bort en fästing
Källa: 1177, Folkhälsomyndigheten