Detta bör du inte göra under matlagningen
Rätt kryddor kan ge din middag en fantastisk och inbjudande smak och doft. Det kan faktiskt vara hela skillnaden mellan en okej måltid och en riktigt god.
Har du någon gång funderat på varför vissa måltider blir smakrika och utsökta, medan andra känns lite platta? Enligt norska experter kan små detaljer göra stor skillnad.
Det handlar inte alltid bara om att strö över lite salt och peppar – tajmingen är ofta lika viktig som själva kryddorna. Ibland kan kryddning till och med leda till att resultatet inte blir som du hoppades – särskilt om du kryddar innan du steker.
Så när och hur är det bäst att krydda maten?
Vänta med att krydda!
– Om jag ska steka grönsaker är jag noga med att inte krydda dem för tidigt, särskilt inte med salt. Salt drar ut vätska ur grönsakerna, och om jag kryddar innan stekningen kan det göra att grönsakerna släpper för mycket vatten för tidigt. Resultatet kan bli att de kokar i sin egen vätska istället för att få den där goda, gyllene stekytan.
Det säger Sofia Fattori, gastronomisk chef på HelloFresh, till KK.
Genom att vänta med kryddorna tills vattnet har avdunstat säkerställer du att grönsakerna får steka och karamelliseras ordentligt. Det ger en fylligare smak och en mycket bättre textur.
Så får du perfekt stekt svamp och zucchini
– När jag steker svamp börjar jag alltid med hög värme. Det är nyckeln till att få en riktigt god stekyta. Lägg svampen i en torr panna, eller med bara lite olja, och låt dem ligga tills de börjar släppa sin egen vätska. När vattnet har avdunstat, vilket inte tar särskilt lång tid, tillsätter jag smör eller lite extra olja för att ge dem en fyllig smak och fantastisk textur, säger Fattori.
Precis i slutet kryddar hon med lite salt, kanske några färska örter eller en nypa vitlök för extra smak. På detta sätt får du gyllene, smakrika svampar som verkligen lyfter hela rätten.
– Zucchini är så mångsidig, men sättet du tillagar den på gör hela skillnaden. Om jag vill ha en mjuk och smältande konsistens börjar jag med lite salt för att dra ut fukten och låter den steka långsamt i olja. Då får du en rund och rik smak, förklarar hon.
Om du vill ha lite mer tuggmotstånd i zucchinin bör du steka den snabbt på hög värme med lite olja tills den är lätt brynt.
– Efteråt smakar jag av med salt eller andra kryddor. Oavsett om du vill ha den mjuk eller med lite fastare konsistens, får du på det här sättet en zucchini som passar till nästan vad som helst, säger Fattori.
Bra tips för perfekt tillagade grönsaker
Fattori delar med sig av sina bästa knep för att lyckas med svamp och zucchini:
Så steker du svamp:
- Hög värme: Börja med hög värme för att karamellisera svampen och få en gyllenbrun färg.
- Ingen olja i början: Lägg svampen i en torr panna, eller eventuellt med en liten mängd olja. Svampen släpper sin egen vätska när den värms upp.
- Tillsätt fett efter att vattnet avdunstat: När svampens vätska har avdunstat, tillsätt önskat fett (som smör eller mer olja) för att ge den en rikare smak och härlig textur.
- Krydda mot slutet: När svampen är brynt, tillsätt salt, örter, vitlök eller andra smaksättare för att framhäva smaken.
- Rör inte för mycket: Låt svampen ligga stilla i pannan mellan omrörningarna – detta ger en bättre stekyta.
3 tips för den perfekta zucchinin:
Välj konsistens: Om du vill ha en mjuk och delikat zucchini, strö lite salt över den i början för att dra ut vätskan och stek den sedan på låg värme i olja för en mjuk och smakrik konsistens.
Alternativ för mer tuggmotstånd: Vill du ha en zucchini med mer konsistens kan du steka den snabbt på hög värme med lite olja. Det ger en lätt karamelliserad yta och bevarar en del av fastheten.
Krydda sist: Oavsett metod, krydda zucchinin efter stekningen.
– Kryddor, örter och allt annat än salt och saltblandningar är fantastiskt för både svamp och zucchini. Kör på, säger Gunn Helene Arsky, näringsfysiolog, författare och yogalärare, till KK.
Kom ihåg att zucchini också kan ätas rå, och det kan faktiskt vara ett bättre alternativ när det gäller näringsämnen. Zucchini tillagas ofta genom stekning eller kokning, men detta förändrar inte bara smaken och utseendet – det påverkar även de näringsmässiga fördelarna.
– Kokning av zucchini leder till förlust av vitamin C, eftersom det läcker ut i vattnet. Både kokning och stekning minskar också mängden antioxidanter, förklarar Arsky.
Om du ska steka zucchini och vill ha ett fast resultat, säger Arsky att du bör pressa ur fukten med en pappershandduk innan tillagning.
Näringen påverkas
Forskare från Mushroom Technological Research Center har studerat de vanligaste sätten att tillaga svamp på och registrerat hur varje metod påverkar svampens näringsprofil.
De undersökte champinjoner, shiitake, ostronskivling och kung-ostron. De fann att stekning av svamp (i olja eller smör) ledde till det största bortfallet av protein och antioxidanter, men ökade svampens fettinnehåll. Kokning av svamp ledde också till minskade näringsvärden.
– Det som visade sig vara bra för näringsinnehållet var däremot grillning och mikrovågsugn. Då behöll svampen flest antioxidanter. Salt nämndes inte, säger Arsky.
Detta är en artikel som först publicerades på vår systersajt KK.no.