Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Detta händer när du äter för lite

12 feb, 2017
AvFemina
Vad betyder det för dig och kroppen att gå på sparlåga? Ett alltför strängt kaloriräknande kan ge resultat som du absolut inte tänkt dig.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är lätt att tro att man ska äta lite för att väga mindre. Eller, snarare, för att stanna på den där målvikten som gör att man känner sig frisk och stark och där kläderna faktiskt sitter snyggt och bekvämt. Och visst, stoppar du i dig mindre än kroppen förbrukar så börjar du tappa så smått i vikt, ganska snart efter att du ändrat kosthållning.

Men sedan tar det kanske stopp lika fort. Trots offrade desserter och regelbundna träningspass händer det absolut ingenting. Vågen kan till och med vända tillbaka uppåt och träningen börja kännas seg och motig.

Och det är här den onda cirkeln brukar börja. I frustration äter man ännu mindre, späker sig, räknar kalorierna. Fortsätter ”plåga sig” på gymmet. Vad är det som är fel? Varför lyder inte kroppen?

Läs mer: 11 livsmedel du trodde var onyttiga

– Problemet är ofta att man vill ha stor förändring på så kort tid som möjligt, vilket leder till att man äter väldigt lite på vardagarna och sedan inte kan stå emot sötsuget till helgen. Då äter man lätt i kapp energiunderskottet, säger leg dietisten Jeanette Pettersson.

Annons

Hon påpekar att när man äter för lite och tappar i vikt är det inte bara fettet som minskar, utan även muskelmassan, vilket inte är önskvärt för vare sig hälsan eller självkänslan. Musklerna behövs ju för en stark och fin kropp, men de försvinner extra snabbt när man håller igen för strängt på maten.

Läs mer: Maten du borde äta MER av under 2017

Och då upplever du egentligen effekter som är tvärtemot vad du önskar – du blir slappare i hullet och mer orkeslös.

För att hålla idealvikten gäller det i stället att hitta en kosthållning som du klarar att följa livet ut. Den inte alltid så charmiga muffinsmidjan kan kännas svårjobbad, som att den lever ett helt eget liv, oavsett vad du gör.

Enligt Jeanette Pettersson är den dock inte mer cementerad än övriga extrakilon, det handlar alltid om ekvationen intag och uttag. Och möjligtvis att huden och underliggande vävnad kring midjan kan ha blivit slappare efter flera graviditeter.

Annons

Hur ska man då välja kost i djungeln av alla dieter?

– För de allra flesta räcker det att ­minska på småätandet mellan mål­tiderna, byta ut energitäta livsmedel som glass, godis, chips och bullar mot mindre ­energitäta produkter som grönsaker, frukt och så vidare. Och genom att äta en varierad, bra kost får man i sig den näring man behöver för att må bra på lång sikt, menar Jeanette.

Läs mer: Så mycket choklad ska du äta för att föryngra hjärnan

Som kostrådgivare åt idrottare möter Jeanette många klienter som är alltför upptagna av vad vågen visar, i stället för att se vad som händer med deras kroppssammansättning, det vill säga fördelningen av muskler och fett.

– Att äta för lite när man tränar är absolut inte bra. Prestationen kommer att bli lidande, liksom konditionen. Det blir i slutändan ett ohälsosamt sätt att försöka gå ner i vikt på, konstaterar hon.

För den som har alltför mycket att bära kan vågen ibland vara ett bra instrument för att visa resultat, att det faktiskt händer något efter allt slit. Men för den som mest vill hålla sig i form och må bra är den inte viktig. Snarare tvärtom. Det är ju inte ovanligt att vågen ena dagen kan peka neråt för att två dagar senare pinna upp både två och tre steg.

Annons

– Det kan ha många naturliga orsaker, som vätska eller mat i tarmen. Och för kvinnor kan menscykeln göra att kurvan går upp och ner. Ett bättre mått är att mäta midjeomfånget.

Läs mer: Här är de nyttigaste chipsen – stort test

Dietistens tips!
Ät det här före träning:

Ett lättsmält mellanmål, som till exempel flingor och lättmjölk och en fralla med magert pålägg (som skinka och keso) passar fint, då får du både långsamma och snabba kolhydrater. För mycket fett och fibrer före träning kan ge mag­besvär, och måltiden bör heller inte vara för kraftig ­eftersom dina muskler arbetar sämre då. Ät inte ­senare än en halvtimme före passet.

Ät och drick det här ­efter träning:

För en bra återhämtning och muskeluppbyggnad bör du äta något litet inom den närmaste halvtimmen ­efter, som en banan och ett glas mjölk, en nyttig smoothie ­(t ex lättmjölk, havregryn, ­banan och kiwi), keso med bär eller en macka med ost och grönsak.

Annons

Läs mer: 12 bästa proteinkällorna för dig som inte äter kött

Powerfrukostar för att orka med dagen:

● Osötad lättyoghurt med krossade linfrön, gojibär/russin, valnötter, kanel och några färska frukter eller bär. Ett kokt ägg på en grov macka och ett glas apelsinjuice.

● Grönsaksomelett, knäckebröd och ost.

Håll formen!

● Små och regelbundna måltider håller blodsockret på en jämn nivå så att du inte riskerar att överäta framåt kvällen.

● Försök att sköta din sömn, sötsuget ökar när man är trött.

● Kroppen behöver fett i lagom mängd, men välj bra källor, som lax, nötter, ­avokado, olivolja osv.

● Kolhydrater har debatterats länge, men generellt sett är förstås långsamma kolhydrater, från till exempel fullkorns­produkter, att föredra framför snabba sockerkickar.

● Protein behövs för att du ska kunna bygga muskler – och en ökad muskelmassa gör att du förbränner mer.

Läs mer: 5 anledningar till att äta ingefära varje dag

Annons

Se upp!
Att äta för lite kan leda till:

● Trötthet och koncentrationssvårigheter.

● Svårare att känna motivation.

● Sämre återhämtning efter ­träning.

● Irritation.

Av KATARINA DANIELSSON. Foto COLOURBOX.

 

Läs mer: Ägg är dubbelt så nyttigt som forskare trott

Annons