Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap
hälsotips

Experten avslöjar: Så undviker du mögel

04 nov, 2024
AvMalin Iden
FotografTT
Maria Kraynova
Att trycka undan vinterkläderna i källaren kan kännas praktiskt – tills du möts av en ovälkommen doft och fläckar när du tar fram dem igen. Med några enkla knep kan du undvika detta. Här är expertens bästa tips!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecialBrand logo
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecial

Tänk dig följande scenario: Temperaturen sjunker och du bestämmer dig för att ta fram vinterkläderna från förrådet. Där har kläderna legat tryggt förvarade sedan förra vintern.

Men när du tar fram både vinterjackan och vinterskorna märker du att något inte är som det ska. Vinterkläderna både ser och luktar annorlunda och det tar inte lång tid innan du inser att kläderna har fått mögel på sig.

Detta är ett problem som flera har stött på. Men varför händer detta?

– Det finns mögelsporer i luften hela tiden som bara väntar på en optimal plats att växa på. Mögel uppstår om fyra saker är närvarande samtidigt: fukt, temperatur, något att växa på, samt tid. Det enda man kan motverka av dessa är fukten, säger affärsutvecklaren Tom Robert Sletta.

Annons

Han förklarar att detta kan vara osynlig fukt i form av vattenånga, eller hög relativ luftfuktighet, som experterna kallar det. Relativ luftfuktighet förändras med temperaturen, så om man ställer en säng mot en yttervägg blir det kallare bakom sängen eftersom temperaturen inte når dit.

Då ökar den relativa luftfuktigheten, tid finns, det finns något för möglet att växa på, och temperaturen är tillräckligt hög. Då kan det bildas mögel bakom sängen.

– Allt som förändrar temperaturen kommer att öka den relativa luftfuktigheten.

Så undviker du mögel

kvinna mögel
Andriy Popov

Om du har ett förråd eller en källare är det lätt att använda den för förvaring, men man vill ju helst undvika mögel.

Annons

Experten ger följande råd:

– Packa bara ner helt torra kläder i lufttäta påsar. De måste vara så täta att ingen luft från området där du placerar lådorna kan tränga sig in. Förvaringsutrymmet är ofta kallare än bostaden, och därför är den relativa luftfuktigheten högre. Det är denna fukt som inte får komma in i påsarna. Luften innehåller fukt och mögelsporer, förklarar han.

Mögel är svårt att få bort.

Ida Skaar, seniorforskare och ledare för Forskningsgruppen för kemi och toxikologi vid Veterinärinstitutet, har tidigare förklarat för KK att vissa mögelsvampar växer med hjälp av skiffer och därmed kan väva sig delvis in i tyget på kläder.

Men om skadan redan är gjord så oroa inte – du kan försöka rädda plagget!

– Lukt och missfärgning kan vara svårt att få bort med vanliga produkter, men det finns medel, som till exempel: Protox Odour-free. Det är ett professionellt medel för att ta bort lukt och bygger på en kombination av kemiska och biologiska processer. Produkten innehåller bakterier som producerar enzymer som bryter ner de illaluktande ämnena i stället för att "dränka" lukten med parfym. Missfärgning är dock svårare att få bort, säger Tom Robert Sletta.

ung flicka håller upp sko
Martin Barraud

Gör detta!

DinSide har tidigare skrivit om att förhållandena som kläderna förvaras under är det viktigaste för att undvika skador orsakade av mikroorganismer.

Annons

– Både mögelsvampar och insekter trivs bäst i fuktiga och dåligt ventilerade miljöer, har Bjarte Sæthre, VD för Humid AS, uttalat till DinSide.

Så kallade textilskadedjur kan hitta vägar till dina kläder. Därför är det bra att göra två saker när du tar fram dem från förrådet:

– Gör ett luktprov; om det luktar gammal källare är det förmodligen mögel du känner, säger Sletta och tillägger:

– Titta efter oförklarliga hål i kläderna som kan ha orsakats av insekter. Är du orolig kan du lägga kläderna i frysen några dygn. Då dör de flesta insekter.

Detta är en artikel som först publicerades på vår systersajt KK.no.

Annons