Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Expertens bästa tips för en harmonisk jul som bonusfamilj

07 dec, 2018
AvNina Nyström
Julen är barnens högtid och barnens bästa är prio. Det vet alla vuxna, men ibland kan det vara svårt att stå emot sårade känslor och irritationer – och så är konflikterna ett faktum. Här ger relationsexperten sina bästa tips för att se situationen ur ett nytt ljus – så att du, dina barn, din nya partner och alla ex-partners får en fröjdefull jul.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Julen är en känslig högtid, fylld av förväntningar och drömmar om mysiga dagar fyllda av traditioner utan bråk och drama. Men så ser verkligheten sällan ut. Är man bonusfamilj ökar möjligheterna till konflikter ännu mer. Ju fler viljor, scheman och traditioner som ska samsas, desto svårare. Är det dessutom sårade känslor och infekterade relationer med i bilden kan drömmen om en frödjefull jul snabbt förvandlas till ett oharmoniskt kaos där ingen riktigt trivs eller får julefrid.

Charlotte Sander är relationsexpert och samtalsterapeut. Här är hennes bästa tips för en god och harmonisk jul som bonusfamilj:

Det absolut viktigaste är att barnen får känna så mycket harmoni som möjligt. Det MÅSTE vara prio. Då behöver vi ta ansvar och agera vuxet. Förhandla så att alla blir så nöjda som möjligt, och släpp prestigen. Och våga släppa traditioner, julen handlar inte bara om julafton. 

Finns det några sätt att dela upp dagarna som är bättre eller sämre för barnens bästa?

Annons

– Halvdagar blir bara stressigt och upphackat – och dessutom handlar allt bara om att äta! Det blir ofta stressigt vid paketöppning och kanske får man tillbringa en del av julafton i bilen. Så är det möjligt, ta en heldag, eller kanske ännu hellre två, hos respektive förälder. Barnen bryr sig inte om exakt vilken av alla juldagar det är och hur man firar, det viktiga är att man är tillsammans och har det så harmoniskt som möjligt. För små barn är lugn och ro och rutiner viktigast.

Hur firar man jul ihop med sin partners ex som man inte går så bra ihop med?

– Julen ska vara en fridfull tid. Man ska minimera sådant som skaver. Kan man inte vara nyanserad och balanserad så är det bättre att backa och välja en annan typ av julfirande.

Hur firar man jul ihop med styvbarn som man inte riktigt klickat med ännu?

– Där måste man vara vuxen. Barnet har inte valt den här situationen. Är det väldigt jobbigt kanske det är en bra idé att dra ner på tiden man tillbringar tillsammans. Prata med din partner och berätta att du tycker det är jobbigt och be hen att vara den som tar kommandot om det uppkommer knepiga situationer.

Annons

Hur jämkar man ihop olika familjetraditioner?

– Om man har en bra dialog tycker jag man ska sätta sig ner i ett gruppsamtal före jul – vad är viktigt för dig och vad är viktigt för dig? Sedan kokar man ner och skapar ett eget julfirande byggt på utvalda moment. Här är det viktigast att barnen i första hand får säga sitt. Ibland kan det bli konflikter om julklappsfrågan, vissa barn får massor av julklappar, medan andra familjer vill hålla nere antalet. Då är det bra att prata igenom frågan före, ett bra system kan vara att komma överens om en summa som gäller för alla barn.

Kan man fira ihop, som en stor stjärnfamilj? Vad ska man tänka på om man väljer att göra det?

– Om man har separerat och kommit till den punkten att man kan säga ”Jag önskar dig lycka till och kan se dig med en ny partner”, då är det läkt och då kan man visst prova på det. Men om det finns saker som skaver har det gått för kort tid, då ska man undvika det.

Bonusfamiljen firar jul
Det kan gå fint att fira jul ihop med alla ex – om såren är läkta och man sväljer prestigen.

Tips för dig som förälder och bonusförälder

  • Kärnfamiljen finns fortfarande, men idag har den ofta en expanderad form. Om man tänker så är det lättare att dra nytta av varandra och lösa problem som uppstår på grund av olikheter. Och var goda förhandlare!
  • Släpp prestigen, är du bjussig så ökar chansen att du får tillbaka en annan gång.
  • Barnen är viktigast, men glöm inte bort att inkludera bonusföräldern när ni planerar, annars kan det känna som att den ”gamla” familjen tar över.
  • Är du bonusförälder, kom ihåg att du är just bonusförälder, ibland kanske du behöver ta ett kliv tillbaka. Hur viktigt är det för dig att vara med?  Hur viktigt är det för din partner att du är med? Hur viktigt är det för barnen att du är med?
  • Prova olika lösningar och var öppen för att det som funkade förra året kanske inte funkar nästa år. Se det som en möjlighet att gå utanför boxen och skapa nya traditioner. Kanske skippar ni julbordet, checkar in på hotell eller åker och badar i nya konstellationer? Kanske ska ni fira ”julafton” en helt annan dag? Vad säger barnen om de får sätta schemat för dagen?
  • Låt barnen tycka till, men lägg inte över beslutet på dem. Och låt dem inte uppfatta om det här är ett problem för er vuxna. Det här är upp till er att lösa så smärtfritt det går. Barnen känner ofta att de hamnar i kläm och vill inte göra den andra föräldern ledsen.
  • Kom ihåg – barnens bästa är prio, även om det innebär att den ena föräldern blir ensam på julafton.

 

Källa: Charlotte Sander, relationsexperten.se   Bildkälla: SVT

Läs mer:

Vanligaste bråket i jul – så undviker du det

Psykologen: Så hjälper du barnen efter separationen

Annons