Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Experterna: Därför ska du inte köpa coronatester

04 maj, 2020
AvFemina
kopa corona antikropp test
De antikropps-tester som privata vårdföretag erbjuder för att visa om du har haft covid-19 visar inte om du är immun mot coronaviruset. Det är forskare och experter överens om.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Testerna som ska visa om om man har haft covid-19 är ett hett diskussionsämne just nu. Forskare och experter menar att testerna för coronaviruset är alldeles för osäkra för att lita på, samtidigt som privata vårdföretag säljer testerna till de som vill betala för att testa sig.

Eftersom vi ännu inte vet om man, trots antikroppar i blodet som visar att man haft covid-19, är immun så är frågan också vad resultatet säger – mer än att man haft viruset.

Antikroppar innebär inte att du är immun

Världshälsoorganisationen, WHO, uttrycker sin oro för att människor ska börja leva som vanligt igen efter att ha tagit tester och visat sig ha viruset. På sin hemsida skriver de att antikropps-testerna kan användas som underlag för att man ska kunna beräkna hur många som blivit smittade, men inte om personen har blivit immun mot covid-19.

De säger också att det just nu inte finns något som bevisar att friskförklarade från covid-19 är skyddade mot att få det igen, eller att de inte kan smitta andra framöver.

Annons

FHM är skeptiska till antikropps-testerna

Folkhälsomyndigheterna är också skeptiska till den här typen av tester. Generaldirektör Johan Carlson pratade om företag som idag säljer tester till privatpersoner, på en presskonferens.

– Det går inte att sälja kommersiella test och sen förutsätta att individen ska göra något åt det om det är positivt. Det är inte som ett graviditetstest.

Även statsepidemiolog Anders Tegnell har uttalat sig om dem, och bland annat sagt till Aftonbladet att:

– De flesta av testerna faller på validering, var gränsen ligger för när testet visar om man haft sjukdomen eller inte. Får man ett positivt test så har man nog verkligen haft sjukdomen, men de är rätt dåliga på att hitta alla som har haft sjukdomen. De missar väldigt många.

Han menar också att det saknas ganska mycket kunskap för att man ska kunna använda testerna på individnivå.

Forskare tveksamma till om corona-tester fungerar

I flera andra länder har man konstaterat att många av de tester som använts inte alls är tillförlitliga. Här i Sverige är även forskare som är med och tar fram antikroppstesterna skeptiska.

– Dels finns det en risk att testet har dålig känslighet och inte hittar alla som varit sjuka. Men testet kan också ha dålig selektivitet och ge ett felaktigt positivt resultat, vilket innebär att människor som inte varit smittade ändå tror att de haft sjukdomen, säger Sophia Hober som är professor på KTH och jobbar på att ta fram ett så säkert test som det bara går, till Svt.

AV SANDRA HIORT

FOTO TT

Annons