Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Folkhälsomyndigheten: Nu är det dags att TBE-vaccinera sig

16 apr, 2018
AvHelena Sjögren
År 2017 var ett riktigt rekordår när det kommer till fall av TBE. Nu uppmanar Folkhälsomyndigheten personer som vistas i riskområden att överväga att vaccinera sig.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

De senaste 30 åren har antalet fall av den fästingöverförda virusorsakade hjärninflammation TBE ökat stadigt – fjolåret var inget undantag.

Läs även: Detta är TBE – fästingburen hjärnhinneinflammation

Under 2017 anmäldes totalt 391 TBE-fall i Sverige. Det är fler fall av TBE än någonsin tidigare i Sverige och en ökning med 64 procent jämfört med 2016, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

– Vi har haft en ökande trend länge men det blev mer än den förväntade trenden. Det är oroande eftersom det är en allvarlig sjukdom, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

Flest fall anmäldes som precis som tidigare från Stockholms, Södermanlands, Uppsala och Västra Götalands län. De allra flesta hade blivit smittade längs Östersjökusten, i områden nära Mälaren eller i anslutning till Vänern och Vättern. Även enstaka fall hade rapporters från andra delar av Syd- och Mellansverige.

Annons

Läs även: Så tar du bort en fästing

Vanligast är sjukdomen också i åldersgruppen 40 till 69 år och fler män än kvinnor smittas. Den yngsta TBE-smittade 2017 var bara ett år gammal, den äldsta 95 år.

Vad rekordåret 2017 beror på går i nuläget inte att svara på. En förklaring skulle kunna vara vädret, enligt Folkhälsomyndigheten.

Myndigheten uppmanar nu också den som befinner sig i ett riskområde att ta ställning till vaccination inför årets fästingsäsong. Den som har frågor kan vända sig till landstingens smittskyddsenheters rekommendationer.

Hur årets säsong blir är svårt att sia om.

– Det brukar gå upp och ner mellan åren och det är troligt att det blir mindre i år, men det är svårt att säga. Jag skulle tro att det sprider sig mer västerut i landet, där är ökningen stor och vaccinationstäckningen lägre, säger Marika Hjertqvist.

Så skyddar du dig mot fästingar

Fästingar är aktiva under vår, sommar och höst. De brukar trivas i gräs- och buskvegetation, särskilt där det är fuktigt.

Eftersom fästingarna ofta tar ganska lång tid på sig att välja ett lämpligt bettställe kan följande råd minska risken att bli biten:

  • Kontrollera huden och kläderna regelbundet för att upptäcka och ta bort eventuella fästingar.
  • Inspektera hela kroppen efter det att du har vistats i fästingområde.
  • Heltäckande kläder skyddar delvis mot fästingbett.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Artikeln publicerades först på Året Runt.

Läs även: Detta är Borrelia – infektionssjukdom som sprids av fästingar

 

Annons