Förkylningsmyten du bör sluta tro på
En tanke som slår en del när de blir förkylda är att de kan svettas ut sjukdomen. Antingen genom att bada bastu eller klä sig extra varmt och ta ett träningspass, för att på så vis simulera feber och öka kroppstemperaturen och ”spola ut” viruset med svetten.
Läs även: Influensa eller förkylning – så vet du skillnaden!
Men tyvärr är det inte så det fungerar. Även om du blir riktigt varm får du inte de effekter som febern för med sig. När du bli förkyld sprids viruset och infiltrerar de olika cellerna i hela kroppen. Så när du blir sjuk krävs det en hel del arbete från kroppens immunförsvar samt eventuellt mediciner för att viruset ska försvinna.
– Det är osannolikt att du skulle kunna bli av med ett virus enbart genom att öka din kroppstemperatur och svettas, säger Janejira Chaiyasit, assisterande professor vid sjuksköterskeutbildningen vid Columbia University till Refinery 29.
Dessutom är ett virus livslängd också beroende av andra faktorer, som bland annat kroppens pH-värde och vilken typ av cell som viruset fastnat på.
Läs även: 12 saker du aldrig ska dela med andra – om du vill hålla dig frisk
När du får feber på riktigt är det för att immunförsvaret så att säga går på högvarv för att bekämpa viruset genom att öka cirkulationen och kroppstemperaturen för att kroppens ska skapa fler immunceller. Fast det finns ändå lite fördelar med att röra på sig litegrann under en förkylning:
– Träning kan definitivt hjälpa att öka blodcirkulationen, som i sin tur kan bidra till att kroppens immunceller når infektionen och kan bekämpa viruset, säger Janejira Chaiyasit.
Men tränar du hårt eller sitter i en bastu länge kan du dock räkna med att må sämre – eftersom du med all sannolikhet kommer att bli uttorkad. Så det bästa du kan göra när du är förkyld är att vila, dricka mycket vatten och låta kroppen sköta resten.
Källa: Refinery29
Läs även:
Ny svensk studie: Hundägare är friskare och lever längre!
Glädjebeskedet: Friskvårdsbidraget får användas till ridning
Förkylningsmyten som många småbarnsföräldrar missuppfattat