Forskare varnar för rekordmycket pollen i vår
Precis som visan säger så sover ännu ”björk och ljung, ros och hyacinter”. Men även om vintern håller sitt grepp över stora delar av Sverige så finns det vårtecken. Prognoserna om den kommande pollensäsongen tillhör dock en av de tristare tecknen.
I södra och västra Sverige ser det ut som att det kan bli ett av de mer besvärliga åren sedan mätningarna startade för 45 år sedan. Det säger Åslög Dahl, forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap, vid Göteborgs Universitet till P4 Göteborg.
– När det gäller al, hassel och björk så kommer det att bli besvärligt.
Varma sommaren ligger bakom
Anledningarna till prognosen är flera. En är den varma sommaren förra året. De vårblommande träden har kunnat ladda upp ordentligt. En annan anledning är att pollensäsongen i de västra delarna var måttlig förra året.
– Det gjorde att björkarna inte tröttade ut sig. Tillsammans med sommarens värme gör det att det nog blir en av de värsta säsongerna sedan vi började mäta för 45 år sedan, säger Åslög Dahl till TT.
Mildare i öst
I de östra delarna av Sverige ser prognosen snällare ut.
– Jag är övertygad om att det blir lägre nivåer än förra året, säger Pia Östensson, biolog på Naturhistoriska riksmuseet till TT.
– Vi hade mycket högre halter här på ostkusten än vad de hade i väst förra året, så vi räknar med en mildare säsong i år.
Även om prognoserna börjat komma så är det inte säsong för rinnande näsor och kliande ögon ännu. Om man vill hålla koll på utvecklingen så kan man kolla på pollenrapporten för en uppdatering. Men ännu är det alltså inte dags att snörvla.
– Det är när björken kommer igång som den jobbigaste perioden kommer vara, vid mitten på april till början på maj.