Guide: Vill du skiljas? Här är det du bör tänka på
Ibland blir inte livet som man har tänkt sig. Kanske har du inte trivts i din relation och funderat på att skilja dig under en längre tid, kanske har beslutet fattats plötsligt av en händelse du inte vill leva med. Oavsett vad det är som har fått dig att vilja skilja dig har vi satt ihop en guide till hur du går tillväga och vad som kan vara smart att tänka på.
Läs även ”Skilsmässan gjorde mig utfattig – så reste jag mig igen”
Innan du väljer att gå igenom en skilsmässa kan det vara bra att resonera kring vad det skulle innebära för dig. Juridex tipsar om tre punkter som är bra att resonera kring och tänka på innan du skiljer dig:
1. Bodelningen – vad kommer den att innebära för dig?
2. Vilka intäkter och utgifter har du efter skilsmässan?
3. Finns det testamente eller avtal/förbindelser som bör ändras?
Dessa frågor kan du få hjälp med av en jurist och det kan du få innan du har beslutat dig för att skilja dig. Din partner behöver aldrig få veta att du har träffat en jurist och pratat om dessa frågor.
Så här gör du om du vill skilja dig:
1. Lämna in en ansökan om skilsmässa till tingsrätten. Du kan se vilken tingsrätt du tillhör genom att gå in på www.domstol.se och även ladda ner en blankett för ansökan. Det finns två olika ansökningar; en för gemensamt beslut och en annan om din partner inte vill skilja sig men du vill.
Glöm inte! Du behöver bifoga personbevis och hemortsbevis för båda parter. På Skatteverkets hemsida kan du beställa detta.
2. Betänketid eller inte? Ni tilldelas alltid betänketid om ni har barn (gemensamma eller inte) som bor hemma och är under 16 år. Betänketid appliceras även om det inte är ett gemensamt beslut. Betänketiden är alltid på minst 6 månader och som mest ett år. Om ni inte har några barn som bor hemma och beslutet är gemensamt går det fortare. Då beror väntetiden på hur lång handläggningstid tingsrätten har just då, oftast några veckor.
Glöm inte! När betänketiden har passerat och ni fortfarande vill skilja er måste ni meddela det till tingsrätten, en så kallad fullföljd. Om ni inte har meddelat tingsrätten om fullföljd inom ett år från att betänketiden började löpa kommer ärendet att avskrivas.
3. Bodelning. En bodelning innebär att ni bestämmer vem som ska ha vad. I bodelningsavtalet läggs gemensamma tillgångar och skulder ihop och fördelas mellan er. Det här kan ni göra själva eller med hjälp av en jurist. Är ni inte överens kan ni ansöka om en bodelningsförrättare vid tingsrätten.
Glöm inte! Har ni registrerat ett äktenskapsförord? Det räcker inte med att enbart ha skrivit ett, det måste vara registrerat hos tingsrätten. Är ni osäkra på om ni har ett registrerat eller inte kan ni hitta det på Skatteverkets hemsida. Äktenskapsförordet kan påverka vem som får vad i bodelningen.
4. Vårdnadshavare (för barn under 18 år). När ni ansöker om äktenskapsskillnad får ni i blanketten uppge om ni vill att vårdnaden om barnen ska vara gemensam eller om den ska tillfalla en av er. Om ni är överens kan ni upprätta ett skriftligt avtal som blir godkänt när socialnämnden har godkänt det. Om ni är oense behöver ni vända er till en domstol som kommer att utgå från barnens bästa.
Tänk på detta om ni vill skilja er utan juridisk hjälp:
Det går att skilja sig utan att blanda in jurister. Det kräver dock att ni båda sätter er in i juridiken och det pappersarbete som krävs. Är ni beredda att ta risken att någon blir fel eller tar längre tid än vanligt kan ni spara en hel del pengar.
1. Skicka in en ansökan om skilsmässa till tingsrätten. Om tingsrätten beslutar att ni måste ha betänketid måste ni själva fullfölja er ansökan efter sex månader.
2. Ni behöver personbevis som inte får vara mer än tre månader gamla och de ska vara ”personbevis för skilsmässa”.
3. Bodelningsavtal måste skrivas, även om ni är överens. Detta ska inte skickas med till tingsrätten.
4. Resterande handlingar som ni behöver finns att köpa hos till exempel Digitaliseringsinitiativet.se.