Har du brist på östrogen? 7 tydliga tecken att hålla koll på
Könshormonet östrogen påverkar framförallt kvinnor väldigt mycket – inte minst i klimakteriet när produktionen av det minskar. Men det finns också andra saker som kan få östrogenet att minska – som stress, överträning, näringsbrist eller vissa sjukdomar. Här är sju vanliga symtom när du har brist på östrogen.
Humörsvängningar
Det är fullt normalt att ibland vara glad och ibland vara ledsen, men när det börjar svänga väldigt mycket och väldigt fort kan det vara en anledning att misstänka att något annat ligger bakom – som östrogenbrist. Framförallt om du utvecklar stark ångest över sådant som inte påverkat dig särskilt mycket tidigare.
Torr hy
Huden påverkas också av hormonet, och när produktionen sjunker kan du uppleva tidiga ålderstecken, torr hud och fina ålderslinjer du inte haft tidigare.
Huvudvärk
Huvudvärk och migrän kan absolut ha koppling till östrogenet. Många drabbas till exempel av migrän i samband med mens, då östrogennivåerna sjunker.
Viktuppgång
Många forskare menar att anledningen till att så många kvinnor går upp i vikt i klimakteriet och övergångsåldern kan vara just att östrogennivåerna sjunker. Extra vanligt är det att man lägger på sig mer fett runt magen.
Urinvägsinfektioner
Har du märkt att du plötsligt drabbas oftare av urinvägsinfektion? Det kan också bero på östrogenbrist, eftersom brist på hormonet leder till torra och sköra slemhinnor i urinröret.
Smärta vid sex
Och det är inte bara urinrörets slemhinnor som blir känsligare, även slemhinnorna och slidväggarna i underlivet blir torrare och skörare och det gör att det kan göra ont eller kännas obehagligt vid samlag.
Svettningar
Ett typisk klimakterietecken, men det kan även dyka upp på grund av andra orsaker. Att du börjar svettas utan uppenbar anledning och får värmevallningar kan bero på att du har en obalans med östrogenet i din kropp.
Hur kan man behandla östrogenbrist?
Misstänker du att du har brist på östrogen, kanske har du ett eller flera av symtomen ovan, så gör du rätt i att kontakta din läkare. Det finns gott om metoder och läkemedel, både naturligt och på recept, idag som kan hjälpa mot östrogenobalans. Lycka till!
Detta är en artikel som först publicerades på vår systersajt mabra.com.