HPV-vaccinet: Pris, åldersgrupper och cellprov – här är allt du behöver veta
I sociala medier sprids det just nu bilder och länkar med anledning av HPV-vaccinet. Unga kvinnor uppmanas vaccinera sig för att på så sätt utrota livmoderhalscancer i Sverige. Men hur bra koll har du på HVP-virus och HPV-vaccinet? Vi reder ut alla frågetecken!
Vad är HPV-virus?
HPV är en förkortning av Humant papillomvirus. Det är en grupp som omfattar mer än 200 olika typer av virus. Av dessa kan tretton HPV-typer leda till cancer, till exempelvis livmoderhalscancer. HVP-typerna 16 och 18 är de vanligaste bland de farliga och orsakar ungefär 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer. HPV-typerna 6 och 11 orsakar könssjukdomen kondylom och andra typer kan orsaka hudvårtor på exempelvis händer och fötter.
Hur smittar HPV-virus?
HVP-viruset är en väldigt smittsam och sexuell överförbar infektion. Den smittas via kontakt mellan hud och slemhinnor.
Så ska livmoderhalscancer utrotas
Ett forskningsprojekt som drivs av Karolinska Institutet har som ambition att utrota livmoderhalscancer till 2027. Projektet inleddes 2021 och är anledningen till att kvinnor födda mellan 1999 och 1994 nu får gratis HPV-vaccin.
Tidigare var det sagt att gratisvaccinationen skulle pågå fram till årsskiftet 24/25. Men nyligen kom beskedet att de flyttar fram slutdatumet ett halvår, till sommaren 2025.
Vad ger HPV-vaccinet för skydd?
HPV-vaccinet skyddar, enligt Folkhälsomyndigheten, till 90 procent mot de HPV-typer som vaccinet omfattar. I kliniska studier har man sett att vacciner ger en bra skyddseffekt mot allvarliga förstadier till livmoderhalscancer och analcancer.
I vilken ålder ska man ta HPV-vaccin?
För att få så bra skydd som möjlig rekommenderas alla ovaccinerade till och med 26 år, och oavsett kön, HPV-vaccinering. HPV-vaccin kan även övervägas till vissa högriskgrupper till och med 45 års ålder. Högriskgrupper är personer som lever med hiv, kvinnor som koniserats på grund av cellförändringar på livmoderhalstappen och personer som har organ- eller stamcellstransplanterats.
Vad kostar det att ta HPV-vaccin?
HPV-vaccinet ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn, så alla barn i årskurs 5 erbjuds vaccinet gratis. Du kan även få gratis vaccin om du är kvinna och är född mellan 1994–1999, det gäller oavsett om du är ovaccinerad eller har vaccinerat dig förut mot HPV.
Om du vill bekosta sprutan själv, så ligger priset på drygt 2 000 kronor per spruta. Priset varierar beroende region och kommun.
Kan män och pojkar ta HPV-vaccin?
Ja, från och med augusti 2020 erbjuds även pojkar vaccination mot HPV.
Hur många vaccin-sprutor behöver man ta?
Två eller tre sprutor, beroende på ålder och hälsa.
Screening och cellprov – det ska du tänka på
För att upptäcka HPV eller cellförändringar som kan leda till cancer får kvinnor i Sverige kallelse för att ta cellprov, så kallad screening.
Cellprov eller självprov – vad är skillanden?
Det finns två sätt att lämna prov. Cellprov tas av en barnmorska och självprov kan du ta själv och skicka in. Båda sätten är lika bra.
Så ofta ska du ta cellprov
I Sverige kallas alla kvinnor mellan 23-70 år för att ta cellprov. Om du är mellan 23-50 år får du en kallelse att lämna prov vart tredje år eller vart femte år. Är du mellan 50 och 70 får du en kallelse att lämna prov vart femte eller vart sjunde år. Efter 70 år får du inte längre några kallelser.
Har du haft allvarliga cellförändringar får en kallelse att lämna prov vart tredje år, oavsett ålder.
Källa: 1177, Folkhälsomyndigheten.