Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Jessica Almenäs om stresskollapsen

06 okt, 2017
AvFemina
Programledaren Jessica Almenäs gick in i väggen under hösten 2015. Nu talar hon ut om vägen tillbaka, och om känslorna kring att vissa saker kanske aldrig kommer bli som förr.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I somras födde Jessica Almenäs sitt tredje barn och sedan dess har det varit fullt fokus på familjen. Men för två år sedan var jobbet och karriären en stor del av programledarens liv, och till slut blev det för mycket. Efter hösten 2015 tvingades Jessica Almenäs skära ner på jobb, då hon efter en intensiv period gått in i väggen. I ett nytt blogginlägg talar hon nu ut om den tuffa perioden och om hur hon kämpat sig tillbaka.

”När blir man frisk egentligen? Blir man nånsin helt ”frisk”? Nej, jag tror faktiskt inte det. Man blir aldrig mer sig lik i alla fall. En del av jaget är förlorat för alltid, på gott och ont”, inleder hon inlägget med.

Almenäs skriver om hur hon blivit inspirerad av komikern och programledaren Karin Adelsköld som nyligen berättade om hur även hon drabbats av utmattningssyndrom i TV4:s ”Malou möter”. Adelsköld poängterade i programmet att man faktiskt får en hjärnskada när man drabbas av utmattningssyndrom, något som Jessica menar att hon kan relatera till.

Annons

”Min hjärna funkar definitivt inte som innan. Även om  jag är tillbaka och jobbar och ändå känner mig ganska bra så är det en del saker som hänger kvar”, skriver hon.

Och för att förklara hur utmattningen påverkat henne, har Jessica Almenäs staplat upp ett flertal punkter där hon beskriver vad som hänt med henne sedan hon gick in i väggen. Hon berättar bland annat om hur hon än idag är mycket mer stress- och ljudkänslig, om hur sociala sammanhang kan trötta ut henne mycket och om hur hennes minne blivit kraftigt försämrat.

Läs även Jessica Almenäs: ”Lillebror har fått ett namn”

”Min minnesfunktion är allvarligt skadad. Långtidsminnet är näst intill utplånat och från tiden när jag blev sjuk minns jag nästan ingenting. Kommer inte ihåg ansikten (inte ens på folk jag är bekant med) eller namn eller vad jag pratat om med folk”, skriver hon.

Men trots att listan över saker som påverkat henne negativt, kan göras lång, mår hon idag mycket bättre. Dessutom menar hon att den tuffa perioden faktiskt lett till något positivt på vissa sätt, då hon valt att göra en del förändringar vad gäller hennes livsstil.

Annons

”Jag prioriterar helt annorlunda idag. Spenderar mycket mer tid med familjen och med barnen. Är mer delaktig i barnens aktiviteter. Eftersom jag inte klarar av att jobba så mycket som jag gjorde förr och samtidigt ratta skeppet familjen så har jobbet fått stryka på foten lite”, berättar hon.

Men även om Jessica har gjort dessa omprioriteringar i vardagen, menar hon själv att vissa saker aldrig kommer att bli som förr.

– Måste säga att jag verkligen, verkligen saknar min ”gamla” personlighet, skriver hon och fortsätter i nästa punkt av listan med att beskriva vad det är hon fortfarande behöver jobba på:

– Svårare att känna glädje och tycka att saker är roliga. När jag var som sjukast var jag apatisk inför det mesta. Tittade på enorma mängder skräckfilmer för att känna något alls. Det har blivit bättre, men jag tycker fortfarande att det mesta är mer jobbigt än roligt. Fan vad sorgligt egentligen.

Annons

Foto: IBL, Instagram

Artikeln publicerades först på Hänt.se.

Läs även:

Rekordmånga svenskar sjukskrivna av utmattning

Så tar du dig tillbaka efter att ha drabbats av utmattning

6 tips till anhöriga vid utbrändhet

Mia Skäringer hyllas för sina ord om psykisk ohälsa: ”Inget utrymme för kvinnor”

Klicka här för att komma till vår samlingssida med stressrelaterade artiklar. 

Annons