Josefine släppte p-pillerna – och upptäckte något oväntat med sin kropp
När väckarklockan ringer på morgonen tar hon fram termometern och placerar den under tungan.
Mätningen synkroniseras direkt med hennes telefon, och dagens temperatur, som loggas i en app, visar var i sin cykel hon befinner sig.
När hon vet att hon närmar sig ägglossning, kompletterar hon med ett ägglossningstest.
Med hjälp av de två indikatorerna kan hon tillsammans fastställa när hon är i den fertila fasen, som varar omkring sex dagar och kan bli gravid. Och även när hon kan ha oskyddat sex utan risk för graviditet.
– Jag har aldrig mått bättre, och jag har aldrig känt mig själv och min kropp så väl. Det är en otroligt kraftfull känsla och kunskap att ha som kvinna, förklarar Josefine Ljungqvist.
I åtta månader har hon använt metoden. Innan hon fick lärdom om metoden använde hon p-piller och hormonspiral som skydd i över tio år – endast avbrutet ett av de åren.
Beslutet att helt lägga hormonella preventivmedel åt sidan var nödvändigt, förklarar hon.
– Jag kände egentligen inte att jag hade något annat val. De känslomässiga biverkningarna var för många. Jag var mycket gråtmild, lätt deprimerad och hade förlorat min sexlust.
Hon är inte helt säker på när hon insåg att hon kunde bli psykiskt påverkad av de hormonella preventivmedel hon använde.
Josefine: "Vi är inte alls medvetna"
Men hon vet med säkerhet att det hjälpte att sluta. Hon beskriver det som en grå dimma som helt plötsligt lättade.
– Jag tror att vi är många kvinnor som började med hormonella preventivmedel i mycket ung ålder, när vi inte alls var medvetna om de möjliga känslomässiga biverkningarna. Det enda man blev informerad om var risken för blodproppar.
– Min egen medvetenhet om sambandet mellan mitt psykiska välbefinnande och hormonella preventivmedel har först kommit efter att jag blivit äldre, förklarar hon.
Enligt Folkhälsomyndigheten kan hormonella preventivmedel leda till humörsvängningar. Forskning från Skandinavien visar dessutom att användning av hormonella preventivmedel som p-piller, p-plåster och p-ring kan öka risken för både depression och självmordsförsök.
Kvinnor som använder p-piller har till exempel 20 procent högre sannolikhet att få antidepressiva mediciner än kvinnor som inte använder hormonella preventivmedel.
Särskilt för unga kvinnor mellan 15 och 19 år som använder hormonella preventivmedel ses en markant ökning av både depression och självmordsförsök.
Det inre gråvädret försvann när Josefine slutade med hormonella preventivmedel, och kände plötsligt både de svåra och de lättare känslorna mycket tydligare. Under lång tid hade hon känt sig i stort sett känslolös.
Valde en annan väg
Vid ett tillfälle berättade en kollega för henne om den svenska preventiv-appen Natural Cycles, och efter att ha undersökt den närmare – och läst att den är godkänd som preventivmedel i Europa och av USAs federala livsmedels- och läkemedelsmyndighet, FDA – bestämde hon sig för att prova.
Appen lovar att metoden och dess algoritmer är 93 procent effektiv mot graviditet vid så kallad "typisk" användning och 98 procent effektiv vid perfekt användning.
Som jämförelse är p-piller vid "typisk" användning 93 procent effektiva och 99 procent effektiva vid perfekt användning.
– Jag tänkte att det var värt att prova, för jag hade bestämt mig för att inte gå tillbaka till hormonella preventivmedel.
– Jag var väldigt nervös i början. Jag behövde ge det lite tid och hade många reservationer. Men nu kan jag se att det fungerar och att min kropp mår bra.
Natural Cycles
Preventiv-appen Natural Cycles har tidigare mött motgångar, bland annat 2018 då 37 svenska kvinnor blev oönskat gravida trots att de påstås ha följt appens instruktioner.
Även läkare och gynekologer har ifrågasatt metodens säkerhet, eftersom det inte krävs mycket för att kroppstemperaturen ska förändras.
Josefine Ljungqvist förklarar att om hon en dag skulle bli gravid, drabbas av svår stress eller annan sjukdom, skulle hon utan tvekan välja en annan preventivmetod, då hon vet att det finns många orsaker till att kroppstemperaturen kan stiga.
– Jag är mycket väl medveten om att man inte kan lita fullt ut på en app och dess algoritmer samt att den säkraste naturliga metoden skulle vara en så kallad symtom-termometermetod. Men än så länge fungerar detta för mig och min nuvarande cykel, säger hon bestämt.
Natural Cycles skriver på sin hemsida att de har över tre miljoner registrerade användare som använder appen för att spåra sin cykel, antingen för att undvika eller uppnå graviditet.
Enligt experter kan det finnas stor osäkerhet kring att använda metoden som preventivmedel. Vad tänker du om det?
– Jag kan förstå varför man som offentlig hälsomyndighet har svårt för att säga att man bara ska följa en sådan metod. De är nog rädda för att de plötsligt kommer att stå med en massa unga kvinnor som vill ha en abort. Det är förstås inte heller lämpligt, säger Josefine Ljungqvist och fortsätter:
– Men jag tycker också att det är ett tecken på att man inte riktigt vet så mycket om de här metoderna, eller om det uppror som finns bland kvinnor. Vi tänker inte bara finna oss i att bli avspisade med att det finns en liten risk för blodproppar.
Josefine Ljungqvist berättar att hon under de senaste åren har märkt av att fler och fler kvinnor blivit medvetna om hormonernas påverkan och är nyfikna på nya möjliga alternativ.
– Varje gång kvinnor säger ifrån och sätter gränser så blir vi kallade oansvariga eller hysteriska. Men jag skulle faktiskt våga påstå att jag är extremt ansvarig, eftersom jag lyssnar på mig själv, tar min egen hälsa på allvar och lägger enormt mycket resurser på att ta reda på vad jag kan göra istället för att välja hormonella preventivmedel.
– För det är det ingen som kan hjälpa mig med. Man är överlämnad åt sig själv när man inte fungerar i det etablerade preventivmedelssystemet, säger hon.
Men om det var upp till henne så skulle den typen av undervisning ingå i schemat tidigt i grundskolan.
– Det är inte en så stor grej som många tror att det är – när man vet vad man ska titta efter, säger hon.
Hon menar också att det skulle finnas andra fördelar med att fler tjejer och kvinnor lär sig att spåra sin cykel, eftersom fler förmodligen skulle upptäcka om de till exempel inte alls får ägglossning.
– Jag föreställer mig att det skulle kunna hjälpa en del på fertilitetsområdet, vilket vi ju också vet att vår regering fokuserar mycket på. Kvinnor skulle kunna gå till läkaren tidigt med viktig kunskap. Jag tycker att det är en outnyttjad resurs.
Varför inte bara använda kondom hela tiden?
– Det skulle jag definitivt också rekommendera om man inte har en fast partner, eftersom det också finns många andra saker man skyddar sig mot med kondom. Men om vi ska vara helt realistiska så kommer ibland det ena med det andra när man har en fast partner, så om man känner sin cykel på det sättet som jag gör, så fungerar det egentligen som ett extra skydd. Jag vet när det verkligen är viktigt att skydda mig med en kondom, och när det inte alls är nödvändigt.
Detta är en artikel som först publicerades på vår systersajt Femina.dk.