Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Katarina Gospic: Så kan mobilen göra dig deprimerad

06 nov, 2018
AvCecilia Ahle
Katarina Gospic
För många av oss är den smarta mobilen aldrig mer än en armslängd bort, alltid redo för uppdatering eller bjuda på slösurf. Men att ofta avbryta det du gör för att titta på mobilen, kan leda till så allvarliga följder som depression.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det kan ofta vara svårt att motstå att ta upp sin smarta telefon som alltid är inom räckhåll. Kanske blinkar den till med en notis från nyhetsappar, kanske kommer det en uppdatering från sociala medier eller så är det bara du som inte kan stå emot lusten att ta en runda på nätet.

Men att vi tar upp mobilen på jobbet blir faktiskt ett problem, skriver SVT Nyheter. Enligt hjärnforskaren Katarina Gospic blir vi hela tiden avbrutna i det arbete vi faktiskt ska göra.

– Då hamnar vi efter och lär oss inte det vi ska, eller presterar inte på den nivån som vi faktiskt kan prestera. När människor känner den här stressen och att man inte kan koncentrera sig, då skjuter man upp sitt jobb och blir stressad för att man inte har hunnit med allt, säger hon till SVT Nyheter.

Läs även Hjärnforskaren Katarina Gospic: ”Barn under 2 år ska inte använda mobilen alls”

Mobilen gör dig sämre på att fokusera

När man inte hinner med allt man ska på jobbet börjar man stanna kvar allt längre, för att ändå få allt gjort som arbetet kräver, enligt Katarina Gospic. Den onda spiralen kan sen få allvarliga följder för vår psykiska hälsa.

Annons

– Man har visat att människor som stannar längre tid på jobbet, alltså arbetar mer övertid, att det hänger ihop med depression.

Katarina Gospic
Den ständigt pockande mobilen gör det svårare för oss att koncentrera oss, menar Katarina Gospic. Foto: Casia Bromberg

Läs även Problem att prioritera? Expertens bästa tips

Eftersom vi ibland slösurfar vi av ren tristess, har det genomförts flera studier för att se hur länge vi människor kan fokusera. När man ser till det digitala handlar det bara om några sekunder på hemsidor och videoklipp.

Katarina Gospic: Vi behöver mobilregler

För att dra det till sin spets hänvisar Katarina Gospic till en studie där forskare har jämfört människans förmåga att fokusera med motsvarande förmåga hos guldfiskar. Tydligen finns det guldfiskar som kan hålla fokus längre än vad vi människor kan.

Läs även Så ska du träna för att få en starkare hjärna

Men det finns såklart också många fördelar med teknik och våra smarta telefoner, det gäller bara att lära sig hantera dem. Enligt hjärnforskaren gäller det att använda tekniken med tydliga intention och också prata mer generellt om hur vi ska hantera mobiltelefonen.

Annons

– Det går bra att använda mobilen om man ska ringa eller kommunicera med någon, men man ska göra det vid bestämda tidpunkter. Sen skulle jag också säga att det är viktigt att komma fram till olika förhållningsregler oavsett om det är i skolan eller i arbetsplatser. Om vi inte kan fokusera under längre stunder så kommer det inte bli några Nobelpris, säger Katarina Gospic.

Läs även Använder du mobilen i sovrummet? Därför borde du sluta med det

Hjärnbalans av Katarina Gospic
Katarina Gospic är aktuell med boken Hjärnbalans – digital detox i en uppkopplad vardag.

I sin senaste bok ”Hjärnbalans: Digital detox i en uppkopplad vardag” pratar Katarina Gospic om hur den digital utvecklingen har påverkat oss och hur vi uppnår större balans i livet med digital detox. ANNONS Läs mer om boken här.

Artikeln publicerades först på Hemmets.

Annons