Könssjukdomar ökar – en miljon drabbas varje dag
Varje dag drabbas över en miljon människor av en könssjukdom. Det är världshälsoorganisationen WHO som har kommit med den skakande höga siffran, och då är bara människor mellan 15 och 49 år gamla inräknade.
Det innebär att det varje år blir minst 376 miljoner nya fall av klamydia, gonorré, trichomonas och syfilis världen över. I Sverige är det inte många som drabbas av trichomonas och syfilis, men däremot gonorré och framför allt klamydia.
Könssjukdomarna i stort har en stor påverkan på hälsan i världen, både hos barn och vuxna. WHO beräknar att syfilis ensamt orsakar omkring 200 000 dödfödda barn och barn som dör som spädbarn. Syfilis är faktiskt en av de främsta orsakerna till att barn föds döda eller dör tidigt. Dessutom visar sifforna att många i världen ligger i riskzonen att drabbas av HIV.
Många som lever med en könssjukdom lever också med ett stigma och med ökad risk för våld i sin relation.
Ingen nedgång av nya fall
De senaste siffrorna kom 2012 och sedan dess har man inte sett någon direkt nedgång i antalet nya fall av könssjukdomar. Globalt har nu 1 person av 25 någon av de fyra infektionerna som man har studerat, och många har flera av dem samtidigt.
Könssjukdomarna sprids framför allt genom sexuellt umgänge – vaginalt, oralt och analt – men också via förlossningar, genom smittat blod och genom droganvändning.
Alla bakteriella könssjukdomar kan idag behandlas och botas med antibiotika, men i stora delar av världen är vården inte tillräckligt utbyggd för att nå alla. Dessutom är det brist på den antibiotika som botar syfilis. Många saknar också kunskapen om könssjukdomar och känner inte igen symptomen. Det hela blir inte enklare av att vissa könssjukdomar, som klamydia, inte alltid ger symptom direkt.
Könssjukdomar ökar i Sverige
I Sverige ser man inte heller någon minskning av antalet som drabbas av könssjukdomar.
2012 rapporterades 1 098 fall av gonorré och 2016 var samma siffra 2 715. Klamydia ligger på ungefär samma nivå (31 997 fall 2018) och syfilis har ökat från 201 till 476 nya fall.
Detta är gonorré
Gonorré orsakas av bakterier som heter gonokocker. De överförs via sexuellt umgänge, vaginala, anala eller orala samlag. Du kan ha gonorré utan att veta om det eftersom du inte alltid får symptom. Om du får symptom är det oftast sveda när du kissar, flytningar, mellanblödningar och om du är man kan du få ont i pungen.
Om du misstänker att du har gonorré ska du gå och testa dig. Dels för att gonorré ingår i smittskyddslagen och nya fall måste alltså rapporteras. Dessutom kan det bli svårt att få barn om du går länge med smittan.
Detta är klamydia
Det är den absolut vanligaste könssjukdomen och de flesta får inga symptom när de har smittats, men om du får det är det oftast sveda när man kissar, flytningar, mellanblödningar och ont i nedre delen av magen.
Om du inte får behandling för din klamydia kan du få en inflammation i äggstockarna och få svårt att få barn eller drabbas av utomkvedshavandeskap, då det befruktade ägget fastnar på äggledaren istället för i livmodern. Det kan vara livshotande.
Klamydia ingår också i smittskyddslagen och nya fall måste rapporteras in.
Detta är syfilis
Syfilis är en relativt ovanlig sjukdom i Sverige, men antalet fall ökar. Syfilis orsakas av bakterier som sprids via sexuellt umgänge vaginalt, analt eller oralt.
Det första symptomet är oftast sår i underlivet eller munnen. Om du inte får behandling och sjukdomen sprider sig till blodet kan du till exempel få utslag och feber. En obehandlad syfilis kan ligga kvar latent i kroppen och orsaka problem med hjärtat och nervsystemet efter ibland så lång tid som mellan 10 och 20 år.
Detta är trichomonas
Till skillnad från de andra tre infektionerna orsakas trichomonas inte av en bakterie, utan en parasit. Det är väldigt ovanligt att drabbas i Sverige, men globalt är sjukdomen ett stort problem. Parasiten orsakar oftast inga symptom, men du kan få klåda i underlivet. Däremot kan sjukdomen ställa till med stora problem vid graviditet och ökar risken att drabbas av HIV.
Källa: WHO, Folkhälsomyndigheten
Foto: TT