Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Krävande barn: 12 tecken på att ditt barn är ett plusbarn

10 apr, 2019
AvNina Nyström
FotografPEXELS
Det är krävande att vara förälder. Men för vissa är det mer krävande än andra – vad man än provar tycks bebisen aldrig vara nöjd. Vad gör man? Här är 12 saker som kännetecknar en "high need baby" – och hjälpsamma tips för trötta föräldrar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Intervju med Carina Berg om olika knasiga knep hon testade för att bli gravidBrand logo
Intervju med Carina Berg om olika knasiga knep hon testade för att bli gravid

När Therese Stahl för åtta år sedan fick sitt första barn blev det inte riktigt som hon hade föreställt sig. Medan andra mammor spenderade dagarna med att baka, gå barnvagnspromenader och fika på öppna förskolan samtidigt som deras barn sov gott eller jollrade på en filt, var hennes son nästan aldrig nöjd. Han skrek ofta, ville inte åka vagn och ville inte ligga själv. Han var en ”high need baby” och inget hon gjorde hjälpte.

Therese är inte ensam – uppskattningsvis räknas 10-15 procent av alla bebisar som high need babies – det är många tårar fällda i förtvivlan från både bebisar och föräldrar. Men för bara åtta år sedan, när Therese son var liten, var stödet inom vården skralt – det var ”one size fits all”. Sedan dess har det förvisso ökat och många föräldrar med krävande barn erbjuds nu samtalsstöd, men det är fortfarande stora skillnader mellan olika barnavårdscentraler.

Annons

Därför skrev Therese en bok om ämnet – boken hon själv hade behövt. Plusbarn – high need babies på svenska är en bok som peppar och stöttar utan pekpinnar, där du som förälder till ett plusbarn får höra att det inte är du som gör fel – och att det kommer gå över. Här är några viktiga saker att veta om att vara förälder till ett extra krävande barn.

Vad menas egentligen med begreppet plusbarn?

– Man kan säga att det är en förklaringsmodell för barn med krävande temperament. De är högljudda och intensiva, har svårt att lugna ner sig själva och sover dåligt. Begreppet ”high need babies” myntades av den amerikanska läkaren William Sears som också sammanfattat en lista på tolv utmärkande karaktärsdrag för dessa barn (se nedan). Ordet plusbarn var det jag och min man som kom på. Vår son var helt enkelt som en plusmeny på Mc Donalds – lite för mycket av det goda.

Varför blir vissa barn mer krävande än andra?

Annons

– Det finns en uppsjö av förklaringar, och alla barn och situationer är olika. Ibland är det helt enkelt bara personlighetsdrag som går över styr, i en del fall handlar det om högkänsliga barn och ibland är det tidiga tecken på en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, exempelvis ADHD eller Asperger. Och vissa barn trivs helt inte med att vara bebis – att inte kunna göra sig förstådd eller kunna göra saker själv.

Hur vet man att det inte kan vara något annat som är fel? Magknip, för lite mat eller laktosintolerans till exempel?

– Genom uteslutningsmetoden. Misstänker du att det kan vara något annat, gör en utredning. Men hittar man inga andra förklaringar, ja då är det nog helt enkelt så att du har fått ett plusbarn.

Hur länge håller det i sig – när kan man hoppas på ett slut?

– Det beror på vad som gör att just ditt barn är ett plusbarn, vissa kommer alltid att vara mer intensiva än andra. Men för många lugnar det ner sig när de lär sig att prata och ta sig runt på egen hand. Då släpper mycket frustration.

Annons

Hur kan man underlätta för sig själv om man har ett plusbarn?

– Acceptans. Försök inte ändra på barnet, gör istället vad du kan för att få ditt barn att må bra och dig själv att orka med. Ta hjälp; Skaffa barnvakt. Ta varannan natt. Turas om och ge varandra tid för återhämtning. Och kom ihåg att de små ögonblick man ser av andras liv är inte hela bilden.

Hur stöttar man en vän som har en krävande bebis?

– Uppmuntra och peppa! Välj positiva termer: ”Jag ser hur du kämpar, vad fint du visar kärlek till ditt barn” eller ”Vilken vilja, det kommer hen att ha nytta av senare i livet”. Och ställ frågor, men ge inga svar.

Apropå det, vad vill man INTE höra andra säga?

– Man vill inte få tips och råd om allt andra tycker man gör fel. Det finns inga universalknep och man behöver inte mer fördömande. ”Han lär sig inte ligga själv för du bär honom hela tiden” eller ”Har du provat att sätta honom upp i vagnen?”. Till slut tänker man ”Jag ska fan nita nästa människa som säger det där”. Jag lovar – man har provat precis allting.

Annons

Är ditt barn ett plusbarn? 12 utmärkande karaktärsdrag för high need babies

1. INTENSIVA

Gör sina behov kända på ett väldigt högt, bestämt sätt. Är väldigt passionerade gällande vad de vill och inte vill, och om du inte är snabb att möta detta får du veta det tydligt. De gråter och skriker högljutt men å andra sidan är de också glada på ett högljutt sätt.

2. HYPERAKTIVA

Konstant i rörelse, kan ha stela eller spända muskler och kan till och med motsätta sig att bli burna eller gosade med. De kan göra motstånd mot att bli omstoppade eller invirade i filtar och kan ha svårt att bli ammade på grund av sitt ivriga rörelsemönster.

3. DRÄNERANDE

High need babies sliter på dig! De håller dig definitivt på alerten och kan lämna väldigt lite tid för dig att återhämta dig. Då de ofta sover dåligt finns det ingen återkommande eller förutsägbar tid för dig – föräldern – att ta igen dig. Det här kan vara otroligt uttröttande och frustrerande.

Annons

4. ÄTER OFTA

High need babies kan vilja bli ammade eller flaskmatade oftare än andra barn. Du kan också vilja mata dem oftare som ett sätt att lugna ditt barn.

5. KRÄVANDE

Det här barnet låter dig veta, väldigt högt, vad det behöver. Om du inte ger det på en gång är hen snabb att vädra sitt missnöje. De känner sina behov väldigt starkt och vet hur de ska få som de vill.

6. VAKNAR OFTA

Sover bara i korta stötar och kan också ha svårt att somna.

7. MISSNÖJDA

Oavsett vad du gör kan ditt barn fortfarande vara gnälligt, missnöjt, olyckligt även om du provat varje lugnande teknik du kan tänka på.

8. OFÖRUTSÄGBARA

En dag somnar bebisen när du gungar den, nästa dag funkar inte det. Du kan lugna hen genom att ge mat en natt, men nästa natt skriker hen när du försöker mata henne. Bebisen sover natten igenom ett par nätter och är sedan uppe tre gånger, eller mer, några nätter. Du har svårighet att se mönster i barnets beteende då barnet ändrar sig hela tiden och inte följer ett givet schema.

Annons

9. SUPERKÄNSLIGA

Extremt känsliga för sin omgivning och externt stimuli. De observerar konstant omgivningen och föredrar att vara hemma eller i en lugn och bekant miljö. De blir lätt uppskrämda och är väldigt känsliga för smärta eller obehag.

10. VILL INTE BLI NEDSATT

Dessa bebisar föredrar att vara i famnen och i konstant rörelse. De kan motsätta sig att sova ensamma eller att bli satta i en barnvagn eller babysitter. De föredrar mänsklig kontakt och rörelse. High need babies tenderar att uppföra sig väldigt väl när de är burna i famnen eller får sitta i en bärsele eller sjal.

11. KAN INTE LUGNA SIG SJÄLV
Dessa barn behöver hjälp att somna. När andra barn fridfullt somnar i sina sängar, behöver dessa barn försiktigt bli lärda att slappna av och somna på egen hand. Detta kommer oftast lite senare under spädbarnsåret.

12. KÄNSLIGHET FÖR SEPARATION

Vissa bebisar föredrar helt klart sina föräldrars sällskap. Det kan vara svårt att lämna dem med barnvakter eller till och med att någon annan håller dem. De är starkt sammansvetsade med sina föräldrar eftersom de vet att det är dessa personer som bäst svarar på deras behov.

Annons

Sedan finns ytterligare två karaktärsdrag som en del barn har fått som en extra bonus:

13. SVÅRIGHETER ATT ROA SIG SJÄLVA

Många bebisar behöver föräldrarnas hjälp att hålla sig sysselsatta, speciellt innan de lärt sig sitta själva. Dock hör man från många föräldrar till high need babies att barnet fortsätter ha svårt att leka för sig själv till och med som större barn. Dessa barn kan ofta inte sitta nöjda på golvet och leka, inte ens med leksaker, utan vuxen medverkan. Dessa barn verkar behöva stimulering genom att interagera med andra mer än andra barn.

14. ÄLSKAR ATT VARA RUNT FOLK, LJUD OCH AKTIVITET

Medan vissa high need babies klarar sig bäst i tysta, lugna miljöer hör man från många, många föräldrar att deras barn faktiskt föredrar att vara i folksamlingar, omgivna av folk och aktivitet. De kan gråta och strula betydligt mer i hemmets lugna vrå. Aktivitet och surret från folksamlingar eller trafik verkar lugna dem och de kan till och med somna. Vänner och familj kanske inte tror på dina historier om gråt och strul för bebisarna verkar så nöjda och lättsamma i folksamlingar.

Annons

Läs mer om plusbarn på mammacoach.se eller köp boken ANNONS Plusbarn – high need babies på svenska här.

Annons