Kryddstark mat kan öka livslängden – enligt ny studie
Forskare vid universitetet Harvard har analyserat en kinesisk hälsostudie där nära en halv miljon personer har deltagit. Forskarna kom fram till att de som åt chilifrukt ofta löpte lägre risk att dö. Studien publicerades i BMJ.
Deltagarna, som var mellan 30 och 79 år, följdes under sju år. Under forskningsperioden dog runt 20 000 av deltagarna, och efter att ha vägt in sjukdomar, rökning, alkoholvanor och andra faktorer såg forskare ett tydligt mönster.
De som ofta åt chili levde längre. Att äta kryddstarkt nästan varje dag minskade risken att dö i förtid med hela 14 procent.
Tidigare forskning antyder att capsaicin, som står för hettan i chilifrukter, innehåller antioxidanter, kan motverka både fetma och cancer samt verka antiinflammatoriskt. Men exakt hur kopplingen mellan att äta chili och leva länge ser ut kräver mer forskning, menar forskarna vid Harvard.
Av Mats Bax
Foto Shutterstock
Mer lästips
4 anledningar att äta avokado oftare
Gör raw-food bollar som mellanmål