Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Lev som ett barn – 9 vanor som ökar ditt välmående!

03 mar, 2017
AvIda Gustafsson
De må vara i förskoleåldern, men små barn sitter ändå inne på stor kunskap om livet. I vissa situationer kan det faktiskt vara helt rätt att bete sig som dem!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
barnuppfostran2-1

Småbarn är inte på något sätt experter på livet. Men de har ändå sitt eget sätt att hantera omvärlden som vuxna kan må bra av att själva använda sig av. Här listar vi 9 småbarnsvanor som du borde testa någon gång!

1. Bli arg

Du behöver inte få ett fullskaligt utbrott som en treåring och slänga dig på golvet och tjuta nästa gång din chef säger något som gör dig upprörd. Men faktum är att vuxna ofta trycker undan sina känslor eftersom vi tror att det inte ”passar sig” att bli arg eller ledsen. Men så länge du uttrycker dina känslor på ett sätt som inte skadar andra eller dig själv finns det ingen anledning till att bita ihop. Var i stället ärlig mot dig själv och visa dina känslor, försök prata med chefen om det som gör dig upprörd. Eller så pratar du med någon som står dig nära om det som hänt.

Annons

2. Ta tupplurer

Gör som ditt barn och sov middag varje dag! En powernap på 10-30 kan förbättra ditt humör och din koncentrationsförmåga. Så om du kan, ta en tupplur du med!

3. Gör fysisk aktivitet till en kul grej

Vem har inte tvingat sig själv att träna någon gång? Små barn tycker däremot att det är superfestligt att springa, hoppa och dansa. Att många vuxna tappat den lusten att röra på sig beror säkert en del på att vi smugit in ”måste träna” i våra vokabulär, vilket kan få det hela att framstå som något riktigt tråkigt. Så tänk till: vilka fysiska aktiviteter tyckte du var roliga när du var yngre? Om du gillade att spela fotboll, börja träna med ett korplag eller om du gillade att dansa kan du testa Zumba.

1. Ouppmärksamma föräldrar är ändå det värsta vi vet när det kommer till störselmoment på stranden. 46 % svarar att de irriterar sig allra mest på barn som härjar fritt utan uppsyn.

4. Älska din kropp

Ditt barn har inga som helst spärrar för när det är okej och inte okej att ta av sig tröjan utan kan, som du säkert vet, visa magen i mataffären eller klä av sig när ni har gäster. Vi föreslår inte att du ska följa ditt barns exempel till punkt och pricka, det du ska ta till dig är barnets bekväma inställning till sin kropp. Var nöjd med den du är! 

Annons

5. Fråga dig själv vad du vill

Barn är ofta väldigt tydliga med vad de vill ha, oavsett om det är ett glas mjölk eller att spela spel på surfplattan. Barnet använder sig i och för sig av tårar när hen inte får som det vill, men i övrigt är tydligheten något du själv kan prova. Oavsett om det gäller en löneförhöjning eller att du önskar dig mer romantik med din partner. Som ditt barn redan vet: Den som inte frågar får heller inget svar.

6. Säg nej

Du säger godmorgon till ditt barn och hen besvarar det med ”nej”. Du frågar om barnet vill ha en frukt och får ett väldigt bestämt ”nej” i retur, när ni ska ta på kläder säger barnet samma sak. Känns det igen? Testa att göra samma sak, fast på ett artigare sätt, förstås. Att vara tydlig med vad du inte vill eller har tid att göra kan minska stress och leda till att du får mer tid att göra det du faktiskt vill göra.

barn-3

7. Hitta glädje i de små sakerna

Små barns upptäckarglädje är enorm, de kan bli lyckliga över en snigel på gatan så väl som att det snöar eller att solen skiner efter en regnig dag. Vi vuxna har en tendens att glömma livet små glädjeämnen. Men försök att hitta tillbaks till det där och hitta dina egna små lyckliga stunder i vardagen! Tänk igenom vad som gör dig glad, är det när du är ute på promenad i solen, lyssnade på din favoritlåt eller när ditt barn dansade framför tv:n?

Annons

Och när du behöver lite glädje en tråkig dag, plocka då fram dina härligaste minnen och återupplev dem!

8. Tryck inte ner dig själv

När små barn ramlar lägger de ingen tid på att fundera på varför i hela världen de var så klumpiga. De kanske gråter en skvätt för att det var jobbigt att ramla och det kanske gör ont. Men när de gråtit färdigt fortsätter livet som vanligt. Det här är en strategi som du kan använda dig av, istället för att kritisera dig själv när saker och ting inte går som du vill (och framförallt älta dem om och om igen) – ge dig själv lite andro.

Borra inte ner dig i misstagen utan försök se vad du kan lära dig av dem och gå vidare.

Var nöjd och glad så kan du leva längre!

9. Be om hjälp

Även om ”kan själv” är ditt barns mantra har han eller hon inga problem med att be om hjälp (eller snarare kräva hjälp ibland). Men när det kommer till vuxna är det där om be om hjälp en svår sak. För många finns det en rädsla kring att be om hjälp, för att det i så fall får dem att framstå som svaga – att man inte ”klarar det”. Men ingen kan göra allt, i förlängningen kommer det bara leda till att du blir trött och utmattad. Lägg dina skuldkänslor åt sidan och våga be om hjälp!

Annons

Foto: Shutterstock 

Källa: Parents.com

Läs även

”Jag sa godmorgon” och 12 andra orimliga saker som upprört barn

Ta dig en tupplur

Forskare: 9 tecken på att du börjar bli utbränd

 

Få mer av Femina – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

[socializer-facebooklikeshare href=”https://www.facebook.com/femina.se/” layout=”standard” action=”like” showfaces=”true” share=”false” width=”320″]

Annons