Lust och njutning: Boosta sexlusten med mat
Sedan urminnes tider har det sagts att det finns så kallade afrodisiaka, alltså mat som kan öka eller förstärka könsdriften. I journalisten och författaren Tia Jumbes bok ”Boosta din hälsa med naturens superfood” (Bladh by Bladh) får du tips på sådan.
Tia Jumbe brinner för superfood. Hon rekommenderar att äta av alla bär, rötter, grässorter och alger som benämns superfood.
– Jag tror på att det ska vara balans i allt. Att variera och få i sig lite av varje av alla
olika antioxidanter är också ett sätt att ge cellerna maximalt skydd. Om du har ett särskilt behov
däremot kan det vara effektivt att boosta med en speciell superfood, säger Tia Jumbe.
Vid erektionsproblem
Om sexlusten börjat dala finns det några olika superfoods att ta till. De har enligt den traditionella läke konsten i sina respektive ursprungsländer förmågan att göra oss piggare och ge ny lust att ha sex ofta.
– Rotfrukten maca är en sådan växt. Den kommer från Peru och har använts som medicinalväxt i över 4 000 år, bland annat för att öka fertilitet och sexlust hos djur och människor. Den sägs hjälpa vid lindriga erektionsproblem. Effekten ska
infinna sig ganska snabbt efter påbörjad kur, säger Tia Jumbe.
Ett ämne som på ett sätt kommer från djurriket och som också sägs stärka både fertilitet och sexlust är bipollen. Bipollen är det som bina matar sina små bin med innan de lämnat kupan. Det består av pollenkorn som bina samlar och som de kladdar ihop med en substans från sin egen mage till små korn. Pollenkornen är sprängfyllda med vitamin A, B, C och E samt aminosyror.
– Det förebygger förkylningar och boostar ditt immunförsvar. Dessutom innehåller bipollen 22 olika aminosyror, bland annat en som är ett förstadium till serotonin, vilket är vårt lyckohormon. Sexlusten kan få sig en knuff och bipollen ökar din energi och din styrka, säger Tia Jumbe.
Maca
och bipollen
kan köpas som pulver i hälso kostbutiker.
Lustfyllda recept
Godsaker hämtade ur
Tia Jumbes bok ”Boosta din hälsa med naturens superfood”
(Bladh by Bladh).
Macabollar
Ljuvligt chokladiga bollar att bjuda på som efterrätt eller när suget sätter in. Enkla och snabba att göra, men glöm inte att lägga aprikoserna i blöt. De blir snällare mot magen då.
Detta behöver du till
8 bollar:
1 dl torkade aprikoser
1 dl mandel utan skal
1 msk kakao
1 msk kokosolja
2–3 tsk flytande honung
1 msk maca
salt efter smak
ev lite av blötläggningsvattnet
Topping:
exempelvis en blandning med flingor av kokos och havssalt.
Gör så här:
1. Låt gärna mandlarna ligga i blöt över natten. Lägg ap ri koserna i blöt i cirka 1 timme.
2. Mixa mandlarna så att de blir ett mjöl, tillsätt resten av ingredienserna och mixa. Om det behövs, använd blötläggningsvattnet för att göra blandningen smetigare.
3. Forma 8 bollar, rulla i topping. Låt stå kallt en stund innan servering.
Flitig granola
Perfekt på yoghurten! Rostningen i ugnen tar verkligen fram ingrediensernas godaste sidor. Lite knaprig, lite söt och mycket näringsrik tack vare bipollen och gojibär är den här hemmagjorda granolan.
Detta behöver du till 1 liter:
3 dl havregryn
2 dl valnötskärnor
1 dl vetegroddar
1 dl kokosflingor
1 dl solroskärnor
1/2 dl hela linfrön
2 msk kakao
1/2 tsk salt
1/2 dl vatten
cirka 1 dl honung
1 1/2 dl torkad frukt eller bär, till exempel dadlar, aprikos, tranbär, gojibär
2 dl bipollen
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda alla torra ingredienser utom bipollen i en bunke, häll ut i en långpanna.
2. Blanda vatten och honung, häll över blandningen. Rör om tills blandningen blir smulig.
3. Rosta granolan långt nere i ugnen cirka 15 min, tills den fått fin färg. Rör om ofta, och passa den noga så att den inte bränns.
4. Tillsätt frukterna/bären när det är några minuter kvar.
5. Ta ut plåten och låt granolan svalna. Häll på bipollen, rör om.
Förvara i burk med tättslutande lock.
Av Jessica Devert, allas.se
Foto: Camilla Lindqvist