Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap
sjukdomar

Marita opererades för urinläckage: "Har förstört mitt liv”

13 mar, 2025
FotografEmma Norbäck
Urininkontinens operation
Marita, 65, kissade på sig när hon skrattade och hade stora inkontinensproblem. Hon drömde om operationen som skulle förändra hennes liv, men i stället blev allt värre och hon tvingades sluta arbeta.
– Den här operationen har förstört mitt liv, säger hon till MåBra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Irena Pozar och Maria Sveland i en debatt om kvinnofrågorBrand logo
 Irena Pozar och Maria Sveland i en debatt om kvinnofrågor

Marita Juhlin, 65, hade stora problem med urininkontinens och kissade på sig när hon skrattade. 2018 fick hon genomgå en efterlängtad operation och ett TVT-O band sattes in i urinröret för att minska problemen.

Men redan dagen efter operationen kände Marita att något var fel. Det gjorde ont och hon fick otäcka symtom som identifierades efter några månader.

­– Först trodde jag att jag hade gjort något – kanske lyft dåligt, men värken kom från bandet. Till slut hade jag alldeles för ont för att kunna sköta mitt jobb och jag blev sjukskriven på heltid, säger hon till MåBra som granskat inkontenensoperationer i reportageserien Mesh-skandalen.

Annons
Urinläckage operation
Foto: Emma Norbäck

Marita sökte vård och fick till slut, efter flera undersökningar, hjälp av en gynekolog. Han berättade för henne att bandet satt för hårt spänd och klippte därefter upp det, något som bara förvärrade smärtan.

– Tidigare hade smärtan bara suttit på vänster sida. Nu drabbades även höger sida och ner mot höger knä. Periodvis känns det som att någon står med en brännare rakt in i knät.

Två är efter att hon fick sitt band uppklippt beslutade Socialstyrelsen att enbart tre sjukhus med högspecialiserad vård får klippa bort eller opera bort dem.

Annons

Fick ingen ersättning – och tvingades sluta arbeta

Maritas problem fortsatte och hon var sjukskriven till dess att hon blev utförsäkrad. Hon började smått arbeta men fick sluta med avgångsvederlag i samband med att arbetsplatsen flyttade.

– Den här operationen har förstört mitt liv. Jag har anmält till Patientnämnden och till Löf, Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag, men får ingen ersättning. Jag känner mig så liten och maktlös i allt det här och hade hundra gånger hellre gått med min svåra inkontinens, än att ha det så här.

Ersättning operation urininkontinent
Foto: Emma Norbäck
Marita operation urininkontinent
Foto: Emma Norbäck
Annons

– Min gynekolog säger att det inte finns något att göra nu. Skadan är redan skedd. Om jag tar bort bandet helt kommer smärtorna att vara kvar eftersom jag har fått så svåra nervskador, plus att inkontinensen skulle komma tillbaka, säger Marita.

Kvinnosjukvården på Gävle sjukhus, där Marita opererades, säger att patienter före en operation bör informeras om andra möjliga komplikationer som smärta, svårigheter att tömma blåsan, blödning, erosion av slyngmaterialet, kronisk smärta eller obehag vid samlag – ord Marita aldrig fick höra.

Annons

– Att bli opererad var drömmen för mig. Äntligen skulle jag kunna vara aktiv utan att kissa på mig. Min läkare sa att jag eventuellt kunde få urinvägsinfektioner direkt efter operationen – det var allt, berättar hon för MåBra.

Läs mer om MåBras granskning av Mesh-skandalen här.

Så kollar du vilken blodgrupp du tillhörBrand logo
Så kollar du vilken blodgrupp du tillhör
Annons