Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Metoderna som hjälper mot stress, sömnproblem och smärta

20 sep, 2018
AvFemina
Är det någon vits att testa healing, akupressur och omega-3 – eller kan det rentav vara farligt? Det har läkaren Alejandro Carballo tittat på. Här är vad han kom fram till.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

De alternativa metoderna är många, precis som kosttillskotten. Och ofta är de outforskade av vetenskapen. De få studier som gjorts spretar ofta åt olika håll och man vet därför inte om det verkligen finns någon effekt. Och mot vilka krämpor de kan hjälpa.

Men det finns alternativ som faktiskt har vetenskapen på sin sida. Läkaren Alejandro Carballo är specialist inom allmänmedicin och klinisk farmakologi. Han har varit anlitad som expert av Läkemedelsverket.

I sin bok ”Komplementärmedicin” tittar han på vad forskningen säger om olika metoder och hälsokostpreparat.

Läs också: Näringsexpertens tips: Så kan boosta hälsan med kosttillskott

– Vad gäller meditation, eller medveten närvaro, så har forskningen kommit långt, främst när det gäller behandling av psykisk ohälsa. Där finns det bevis för att det hjälper. Man vet att det också förlänger livet, säger Alejandro Carballo.

När det gäller qigong och tai-chi stödjer forskning att det förbättrar balansen hos äldre.

Annons

– Det finns inget läkemedel med den egenskapen och då är de här metoderna ett bra alternativ.

Komplement – inte lösningar

Enligt Alejandro Carballo kan en del komplementära behandlingar fungera som just alternativ.

– Det handlar inte om en kamp mellan läkemedel, traditionell behandling och alternativmetoder, utan om att hitta bra komplement, som kanske till och med kan minska dosering på vissa mediciner.

En fördel med de bevisat effektiva komplementära behandlingsmetoderna är att de har få biverkningar.

– När det gäller till exempel akupressur och meditation är det något man kan lära sig göra själv hemma med lite instruktioner. Det gör metoderna kostnadseffektiva också, säger Alejandro Carballo.

Läs mer: Forskning: Akupunktur lindrar vallningar och svettningar

Bortsett från de fem metoder som listas här är det få andra som har någon större bevisad effekt. Men det innebär inte att de är helt utan värde.

Annons

– De jag tar upp i min bok kan nog anses ofarliga om man använder dem som komplement till andra, vanliga behandlingar. Men man bör dock kolla med sin vårdcentral att man inte har en bakomliggande sjukdom innan man sätter igång, säger Alejandro Carballo.

Försiktigt med vitaminerna

Däremot vill han höja ett varnande finger för olika typer av kosttillskott.

– Hälsokostpreparat, inklusive vitamin- och mineraltillskott, är inte alltid så harmlösa som man kan tro.

I de flesta fall finns inga ordentliga studier gjorda på om de verkligen förebygger sjukdomar.

– I vården ser vi ofta personer med förgiftningstecken efter att de har tagit ”idrottsprestationshöjande proteinpulver”, bantningsprodukter och vitamin- och mineraltillskott.

Läs också: Därför drabbas kvinnor av migrän oftare än män

Han berättar att det bara i USA finns över 700 cancerfall som misstänks bero på helt vanliga vitaminer och mineraler.

Annons

Företagen som marknadsför kosttillskott har inte heller någon skyldighet att redovisa om deras medel kan ”krocka” med läkemedel, andra hälsokostpreparat eller livsmedel. Det gör att vissa preparat kan slå ut eller förstärka effekten av läkemedel.

– Ett sådant exempel är johannesört, som kan krocka med antidepressiva läkemedel som SSRI och SNRI. Tar man dem samtidigt finns det risk för livshotande biverkningar, säger Alejandro Carballo.

 

5 metoder som faktiskt hjälper

1. Yoga

Hjälper mot: Problem i rörelseorgan, för att förbättra psykiskt mående, förbättra matsmältningen, balansen och stresståligheten.

Så funkar det: Både yoga och tai-chi räknas till meditativa rörelseterapier med kroppsövningar och andningstekniker. Det finns en del forskning som visar att yoga kan påverka flera delar av hjärnan, bland annat de delar som hänger ihop med immunförsvar och stresshormoner. Även qigong stärker immunförsvaret, visar forskning. Metoden är också bra för den som har problem med balansen och rörelserna, till exempel vid Parkinsons sjukdom.

Annons

2. Andningsträning

Hjälper mot: Psykisk ohälsa och kronisk lungsjukdom.

Så funkar det: Andningsträning där man styr sin andning finns bland annat inom yogan. Det finns också tekniker som medveten andning och RMT (respiratory muscle training). Övningar går också att hitta på nätet. Träningen stärker andningsmuskulaturen och lungorna och verkar allmänt avslappnande. I flera studier har man sett att andningsträning också ökar livskvaliteten, bland annat hos personer med cancersjukdom.

3. Akupunktur

Hjälper mot: Olika typer av smärta samt mindre komplicerade problem med matsmältningen, urinvägarna, hud och hjärtrytmen och blodtrycket, sömnproblem. Egentligen för alla enklare åkommor där det handlar om att stressen satt sig i kroppen.

Så funkar det: I akupunktur används oftast nålar för att stimulera vissa punkter på kroppen. Syftet är att lösa upp blockeringar. När man använder akupunktur inom vården syftar det i stället till att stimulera nervsignaler. Akupunktur är den mest utforskade komplementära behandlingsmetoden.

Annons

4. Akupressur

Hjälper mot: Se akupunktur.

Så funkar det: Bygger på samma teori som akupunktur men man använder tryck i stället för nålar. Även här forskas det en hel del, bland annat på akupressur vid förlossning. Triggerpunktsbehandling och energimassage jobbar enligt samma princip när det gäller akupunkturpunkter.

5. Meditation

Hjälper mot: Främst sjukdomar som har med åldrandeprocessen att göra: led- och muskelsmärtor, problem med ämnesomsättningen, matsmältningen, stressreaktioner, sömnproblem och psykisk betingade hjärtrytmproblem.

Så funkar det: Meditation är en form av avslappningsteknik då man fokuserar på något särskilt för att samla tankarna och bli lugn. Det har en positiv effekt på hjärnan. En studie visar till exempel att meditation påverkar den främre delen av hjärnan på ett sådant sätt att vi känner oss mer positiva och mindre stressade. Även signalsubstanser som dopamin, serotonin och melatonin, som alla påverkar humöret, påverkas i positiv riktning. Medveten närvaro och mindfulness är närbesläktade med meditation.

Annons

…  och 5 bra naturmedel som också hjälper

Glukosamin vid artros. Men det gäller enbart den glukosamin som finns på apoteket. OBS! Har man högt blodtryck eller äter

blodförtunnande ska man testa glukosamin under läkarkontroll. Även friska kan få biverkningar och allergiska reaktioner.

Johannesört vid behandling av måttlig depression som traditionella antidepressiva läkemedel inte hjälper mot. Gäller den johannesört som köps på apotek. OBS! Johannesört ska aldrig tas samtidigt som så kallade SSRI/SNRI eftersom de förstärker effekten av varandra.

Kamomill- och valeriana-te mot ångest. Kan vara ett alternativ till lugnande medel.

Fiskolja mot hjärtsjukdom. Vuxna som inte äter tillräckligt med fisk bör inta ett dagligt fiskoljetillskott på 1 g/dag. Men effekten

är endast bevisad på fiskoljekapslar som innehåller 200 till 800 mg av fettsyrorna EPA/DHA per dos/kapsel på 1 gram. Tänk på

att fiskolja kan öka risken för blödning. Därför ska man inte ta det om man ska opereras.

Annons

Mörk choklad mot högt blodtryck och bättre kärlhälsa. Enligt studier behövs det tre rutor (30 gram) med minst 80-procentig mörk choklad dagligen för att få i sig de nyttiga polyfenolerna. Men tyvärr är det svårt att veta hur mycket polyfenoler olika chokladmärken innehåller eftersom producenterna inte skriver ut det på förpackningen.

Foto: IBL

Läs även:
Så mycket sömn behöver du för en god hjärthälsa

Testa militärknepet som får dig att somna – på 2 minuter!

Ny studie: Bara tanken på stress får oss att minnas sämre

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

Annons