Ministern: Sluta panikbunkra livsmedel – kan ge problem
Den pågående corona-pandemin påverkar samhället långt utanför sjukhus och vårdapparaten. Bilder på livsmedelsbutiker där hyllor gapar tomma är ytterligare en konsekvens, orsakad av att befolkningen bunkrar förnödenheter inför ett större krisläge.
Men det finns ingen anledning till att hamstra livsmedel, det är tvärtom förknippat med andra problem menar landsbygdsminister Jennie Nilsson. I en intervju med Aftonbladet förklarar ministern att överdriven bunkring riskerar att överbelasta den svenska livsmedelskedjan – vilket i sin tur kan ge problem framåt.
”Vi måste vara uthålliga”
– Vi måste vara förberedda på att det här kan bli en situation som pågår ett tag, och då måste vi vara uthålliga, säger hon till Aftonbladet.
Efter ett tidigare sammanträde med livsmedelssektorn har regeringen konstaterat att det inte råder någon brist i livsmedelsförsörjningen i Sverige. Inte heller har virusutbrottet påverkat svensk livsmedelsproduktion i någon större omfattning.
Det finns ingen anledning att bunkra
”Det finns ingen anledning att som privatperson bunkra lager av livsmedel med anledning av virusutbrottet. Däremot bör man, som alltid, ha en beredskap med torrvaror och konserver i enlighet med rekommendationer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Livsmedelsverket.”, löd en av de sammanfattade punkterna.
Ett förändrat konsumtionsbeteende uppmanar hon dock till, men det handlar om att tänka på sin omgivning och riskgrupperna:
– Alla har ett ansvar nu. Vi ska följa myndigheternas råd och vi ska ta hand om varandra. Hjälpa grannar som inte kan gå till mataffären att handla, inte handla mer än vad vi behöver och framförallt – inte sprida panik i onödan, säger hon i artikeln.
Detta ska du ha hemma – om krisen kommer
MSB rekommenderar att man alltid har en grundberedskap så att man klarar sig i några dagar vid en eventuell krissituation.
Här kan du läsa mer om vad du bör ha hemma om krisen skulle komma.