Ny ALS-medicin godkänd i USA – efter 20 år
ALS, eller amyotrofisk lateralskleros som sjukdomen heter, är en förlamningssjukdom som bryter ner nervcellerna som styr musklernas rörelser, vilket gör att musklerna gradvis förtvinar. Sjukdomen kan inte botas och orsaken till den är fortfarande inte känd. Personer som lider av ALS har varierande överlevnadsprognoser, de flesta lever två till fyra år efter att de fått diagnosen, medan vissa lever längre. I Sverige insjuknar drygt 200 personer årligen i ALS, enligt Vårdguiden.
Läs även Susannes ben vek sig under henne – fick beskedet att hon hade MS
Tidigare har endast en medicin mot sjukdomen funnits och den godkändes för över 20 år sedan, men nu har ett andra läkemedel äntligen blivit godkänt av det amerikanska läkemedelsverket F.D.A, uppger New York Times. Läkemedlet som godkänts i USA går under namnet Radicava, men kallas för Radicut i Sverige, enligt Expressen. I Sverige har medicinen ännu inte godkänts, även om det redan finns drabbade som får prova den på enskild licens.
En japansk studie som 137 ALS-patienter deltog i visar att läkemedlet hade en bromsande effekt på de patienter som fick medicinen jämfört med patienter som inte fick den. Studien varade i sex månader och behandlingen med det nya läkemedlet görs via injektioner.
Läs även Rasmus, 32 förlorade sin hustru i cancer: ”Jag hamnade i en svår depression”
”Effekten är blygsam, men betydelsefull”, säger Neil A. Shneider vid Columbia University Medical Center om studiens resultat till New York Times.
Neil A. Shneider tillägger att han är glad över att det nu finns ett andra läkemedel på marknaden, men menar samtidigt att det nya läkemedlet inte får patienter att känna sig starkare eller förbättrar symtomen, utan endast bromsar sjukdomen.
Foto: Shutterstock
Läs även Maria fick en stroke när hon var 50: ”Den slog ut allt som var jag”