Ny forskning: Föräldrar lever längre
Det är forskare på Karolinska institutet och Stockholms universitet som har grävt djupare i föräldrars ökade livslängd. Det har sedan tidigare studier varit känt att dödligheten är lägre bland personer som har barn – men exakt var de extra åren kommer in har man inte vetat.
Den nya studien omfattar 704 400 män och 725 200 kvinnor, födda i Sverige mellan 1911 och 1925. När deltagarna var 60 år var den förväntade livslängden hela två år längre för pappor och 1,5 år längre för mammor, jämfört med män och kvinnor utan barn. Skillnaden i dödlighet ökade med stigande ålder, och var alltså lite högre för pappor än för mammor.
Läs också: Barn med äldre mammor blir mer framgångsrika
Barnens kön gjorde ingen skillnad, liksom om föräldrarna var gifta eller ej – även om skillnaderna var lite med framträdande hos föräldrar som var ogifta.
Forskarna tror att en förklaring är att personer utan en partner lutar sig mer på sina vuxna barn för sällskap och stöd. Socioekonomiska faktorer kan också påverka slutresultatet.
Resultaten tog även hänsyn till utbildning. Forskarna fick underlag från olika nationella register, bland annat dödsorsaksregistret.
Källa: Dagens Medicin
Foto: Thinkstock
Artikeln är ursprungligen publicerad på Måbra Mamma.
Läs även Småbarnsmammor har mest sömnbrist – pappor påverkas inte