Ny forskning: Kyckling minskar risken för bröstcancer
Att för mycket rött kött ökar risken för flera cancerformer, framförallt tarmcancer, men även bröstcancer, vet vi sedan tidigare. Nu visar forskning dessutom att kött från kyckling, kalkon och anka istället sänker risken för bröstcancer.
Studien, som publicerats i International Journal of Cancer har sammanställt data från över 42 000 amerikanska kvinnor i åldrarna 35-74 år. Kvinnorna och deras matvanor följdes under sju års tid. Under den tiden drabbades 1 536 av kvinnorna av bröstcancer.
Forskarna vid National institute of environmental health science i USA fann att kvinnorna som åt mest rött kött hade 23 procent högre risk att drabbas av bröstcancer än de som åt minst rött kött. Tidigare studier har inte visat lika hög korrelation mellan kött och bröstcancer.
Störst effekt hade bytet från rött kött till kyckling
Samtidigt fann man att kvinnorna som åt högst andel fågel löpte 15 procent lägre risk att drabbas av sjukdomen än de som åt minst fågel.
Resultaten stod sig även efter att man tagit hänsyn till faktorer som fysisk aktivitet, övervikt, alkoholkonsumtion, övriga matvanor och familjens historia av cancer. Hur köttet tillagats spelade ingen roll. Däremot har tidigare studier visat att skinnet ökar cancerrisken, så det bör man ta bort.
Rekommendationer för köttkonsumtion
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man äter högst 500 gram rött kött och charkprodukter per vecka. För kyckling finns inga rekommendationer och ur såväl hälso- som miljösynpunkt är det alltså bra att ersätta en del rött kött med fågel – och gärna även med vegetabiliska livsmedel som grönsaker, rotfrukter, bönor, ärtor och spannmålsprodukter. De flesta svenskar väljer svensk kyckling, som man vet efterlevt uppsatta regler och lagar för djurhållning. Här och här kan du läsa mer om regler för kycklinguppfödning.
Källa: Medical News Today
Bildkälla: TT