Ny forskning: Större risk att dö i förtid av för lite sömn – om du är kvinna
Enligt en ny stor studie är det betydligt större risk att dö i förtid om du är en kvinna som sover för lite.
– Om det är så att vi ger rekommendationer som är baserade på forskning som främst är fokuserad på det ena könet så är det värt att vara mer nyanserad, säger sömnforskaren Tina Sundelin till Sveriges Radio.
Är du en som vrider och vänder dig och har svårt att få till en ordentlig nattsömn?
Får du stresspåslag av att inte kunna somna om när du vaknar och det fortfarande är mörkt och mitt i natten?
Är du dessutom kvinna som sover för lite finns anledning att se över sömrutinerna.
Risken att dö i förtid högre för kvinnor
Att kvinnor generellt behöver mer sömn för återhämtning för hjärnan än män och får fler negativa hälsoeffekter av sömnbrist såsom exempelvis humörsvängningar och depression, har tidigare forskning visat.
Men nu visar en ny studie från Karolinska institutet att det också är betydligt större risk att dö i förtid av för lite sömn om du är kvinna.
– Det är intressant ur aspekten att kvinnor ofta säger att de behöver mer sömn och sover längre än vad män gör på populationsnivå. Och att det kanske ligger något i det att kvinnor sover längre för att de behöver det och blir mer påverkade av att sova för lite, säger sömnforskaren Tina Sundelins som en reaktion på studien till Vetenskapsradion.
Forskarteamet vid Ki ville undersöka om sambandet med sömntid och risken att dö av olika anledningar skiljer sig mellan män och kvinnor och fann i underlaget som omfattar över 34 000 människor som har följts i upp till 20 års tid, en tydlig skillnad: För lite sömn är dödligare för kvinnor.
Studien: Högre dödlighet bland kvinnor
När männen sov för lite, mindre än fem timmar ökade risken att dö i förtid knappt alls, bara fem procent jämfört med om de sov sex timmar. Om kvinnor däremot sov för lite ökade risken att dö med 54 procent.
– Om det är så att vi ger rekommendationer som är baserade på forskning som främst är fokuserad på det ena könet så är det värt att vara mer nyanserad. En intressant fråga att studera vidare är om vi har olika mängd timmar som är optimalt för oss, säger Tina Sundelins vidare till Sveriges Radios Vetenskapsradion.