Ny medicin kan förebygga migränanfall
Omkring 15 procent av befolkningen drabbas av migrän då och då. Migrän är anfall av svår huvudvärk som kan komma plötsligt och håller vanligtvis i sig i ett halv till ett dygn. Det bli ofta värre om du rör på dig, men även ljud och ljus kan vara smärtsamt.
Hittills har man behandlat migrän med mediciner som egentligen är till för andra sjukdomar, som antiepilektika eller psykofarmaka. Men detta är mediciner som kan ge svåra biverkningar.
Läs också: Migrän kan snart förebyggas – enligt ny studie
– Det som nu har hänt är att min forskning, som startade från grunden i Lund, hittat den signalsubstans som frisätts vid migränanfallen. Sedan har det varit en lång resa för att visa, bevisa och övertyga andra om att det här är nyckeln, säger Lars Edvinsson, professor i internmedicin vid Skånes universitetssjukhus i Lund och tillträdande ordförande i International Headache Society.
Det som löser ut migränanfallen kallas CGRP-receptorn. Nu har fyra av världens största läkemedelsbolag gått ihop och skapat en medicin som ska reducera och förebygga migrän.
Enligt Lars Edvinsson har en fjärdedel av patienterna som hittills testat medicinen helt blivit av med migränen. Hälften upplever en klar förbättring, medan den sista fjärdedelen inte känt sig hjälpta av behandlingen.
Läs också: Lider du av migrän? Det kan bero på vitaminbrist
– Men det är ett jättestort steg, för den här medicinen är riktad mot boven i dramat specifikt, säger Lars Edvinsson, till Sveriges Radio.
Vi håller tummarna för att medicinen blir godkänd och snart går att få tag på för alla som lider av regelbundna migränattacker.
Foto: IBL
Artikeln publicerades först på MåBra.