Ny studie: Barn blir inte smartare av amning
Forskning har tidigare visat att amning kan ha kortsiktiga fördelar för ett nyfött barn, bland annat kan amning hjälpa en bebis att bekämpa infektioner. Men de långsiktiga hälsofördelarna har inte slagits fast och en ny studie menar att fördelarna för ammade barn är få i jämförelse med barn som fått mjölkersättning.
Läs även Ny forskning: Därför ska du alltid lyfta upp en skrikande bebis
Studien publicerades i tidningen Pediatrics och gjordes av forskare vid University College Dublin på Irland. Forskarna följde 7 478 irländska barn från att de var nio månader gamla. Alla barn föddes efter en normallång graviditet och utvärderades när de var tre och fem år gamla.
Forskarna tittade på barnens utveckling gällande ordförråd, kognitiva förmåga och beteende. Vid treårsålder hade barn som blivit ammade i minst sex månader något mindre risk för hyperaktivitet och bättre problemlösningsförmåga, men skillnaderna jämnades ut när barnen fyllt 5 år.
Läs även Kate Middleton:”Vi måste våga prata om hur tufft det är att vara mamma”
Forskarna bakom studien menar att barn som ammas på lång sikt inte får några kognitiva fördelar i jämförelse med barn som får ersättning. En av forskningsförfattarna, Lisa-Christine Girard, säger till The Independent att tidigare forskning på området kan ha påverkats av socioekonomiska faktorer och att dessa troligen har en större betydelse för barnets utveckling än själva amningen. Så välj den metod som fungerar bäst för just dig och din bebis!
Foto: Shutterstock