Nya Zeeland: Kvinnor som drabbas av missfall får betald ledighet
Nu rapporterar BBC och Reuters att parlamentet i Nya Zeeland klubbat igenom en ny lagstiftning som går i sann feminist-anda. Lagen ger nu kvinnor som drabbats av missfall eller dödsfödsel under graviditeten rätten till tre dagars betald ledighet, för att sörja. Lagen innefattar även den drabbade kvinnans eventuella partner, och gäller även vid surrogatmödraskap eller adoption.
Den betalda ledigheten gör att kvinnor i Nya Zeeland nu inte behöver använda sina sjukdagar när hon drabbats av missfall eller dödsfödsel.
”Sorg är inte en sjukdom – det är en förlust”
Det är parlamentarikern Ginny Andersen som till en början la motionen, och Ginny Andersen slår fast att Nya Zeeland nu blir det andra landet i världen som inför en sådan lag, rapporterar NBC News. Sedan tidigare har Indien en liknande regel.
– Genomförandet av lagförslaget visar att Nya Zeeland återigen leder vägen för progressiv lagstiftning och blir nu det andra landet i världen som ger ledighet för missfall och dödsfödelse.
– Lagförslaget kommer ge kvinnor och deras partners tid att komma till rätta med sin sorg utan att behöva utnyttja sjukfrånvaro. För deras sorg är inte en sjukdom, det är en stor förlust. Och en sådan kräver tid, förklarar parlamentarikern Ginny Andersen från det socialdemokratiska Labour Party.
Så ser det ut i Sverige
I Sverige kan en kvinna som mist ett barn i samband med förlossningen få föräldrapenning i upp till 39 dagar.
Och för kvinnans eventuella partner kan man få föräldrapenning i upp till 20 dagar